Armstrongova manželka našla kameru, která natočila misi Apollo 11 na Měsíci

10. 2. 2015 – 13:35 | Vesmír | František Strnad | Diskuze:

Armstrongova manželka našla kameru, která natočila misi Apollo 11 na Měsíci
"Je to malý krok pro člověka, ale velký skok pro lidstvo," pronesl Armstrong roce 1969 | zdroj: Isifa.com

Neil Armstrong schovával ve skříni vybavení, které bylo použito při první misi na Měsíc. Vdova po slavném astronautovi Carol Armstrongová našla v pytli s malými součástkami z vesmírné rakety i kameru, která zaznamenala přistání jejího muže na Měsíci.

Milovníci konspiračních teorií popírajících vesmírnou výpravu Apollo 11 mají svůj úděl opět o něco těžší. Astronaut svůj slavný "první krok" na Měsíci nejen natočil, ale kameru si pro jistotu i schoval. Ve skříni dle všeho ležela dlouhých čtyřicet let, než ji společně s dalším vybavením z vesmírné mise našla vdova po kosmonautovi. O tajemství Armstronga, který zemřel v roce 2012 ve věku 82 let, až donedávna nikdo nevěděl.

"Dostal jsem email, ve kterém Carol Armstrongová píše o pytli s malými součástkami, které vypadají, že by mohly pocházet z vesmírné lodi," uvedl Allan Needell z Národního vesmírného muzea ve Washingtonu. Onen "pytel" z Armstrongovy skříně je pro kurátora snovým nálezem.

Obsahuje 17 objektů z Apolla 11 včetně řemenu, kterým se kosmonauti poutali v nulové a nízké gravitaci, pomocná světla či záložní klíč. Nejdůležitějším artefaktem je ale 16milimetrová kamera, která 20 července 1969 zaznamenala, jak Armstrong společně s Buzzem Aldrinem vztyčují americkou vlajku nad měsíční krajinou. Kazeta, na které byla historická událost zaznamenána, v kameře ale nebyla. Domů na Zemi putovala odděleně.

Needell má ve věci jasno. Kamera s označením 16mm DAC je vzhledem k tomu, jaké záběry pořídila, nesmírně důležitá. Tím spíš, že se celý pytel i s kamerou vůbec neměl zachovat. Vak pod označením "McDivitt" byl původně součástí lunárního modulu s označením Orel, který byl zničen.

Posádka Apolla 11 o vaku se součástkami věděla. "Jsou to jen krámy, které chceme vrátit – součástky z LM (lunární modul), sváry a koncovky," řekl kdysi Armstrong pilotovi vesmírné lodě Michaelu Collinsovi.

Armstrong nebyl ve svém počínání výjimkou. Kosmonauti si drobné suvenýry z vesmíru odnášejí běžně. Sentimentální hodnota kamery, která zachytila jednu z největší událostí dvacátého století, musela být pro Armstronga mimořádná.

Zdroje:
The Telegraph

Nejnovější články