Autorka, která svou rakovinu údajně vyléčila dietou, přiznala lež

30. 4. 2015 – 16:00 | Člověk | Lukáš Grygar | Diskuze:

Autorka, která svou rakovinu údajně vyléčila dietou, přiznala lež
Je znepokojivé, jak ochotně lidé pochybují o odbornících a zároveň naletí šarlatánům | zdroj: tisková zpráva

I pod našimi články už jsme zaznamenali pozoruhodné rady, mluvící o léčbě rakoviny jako o banalitě, kterou lze provozovat podomácku a bez zásahu lékařů. Přesně takhle totiž podle svých tvrzení rakovinu vyléčila Belle Gibsonová, autorka úspěšného blogu a neméně úspěšné knihy.

Jak ale ukázalo důkladné prověření ohromujících tvrzení, Gibsonová svůj úspěch postavila na bezostyšné lži. V rozhovoru pro časopis The Australian Women's Weekly přiznala, že si celý svůj příběh o nádorech na slezině a děloze, které prý zmizely po nasazení speciální bezlepkové, bezmléčné a bezkofeinové diety, od základů vymyslela.

Ostré reakce na sebe nenachaly dlouho čekat: nakladatelství Penguin okamžitě stáhlo knihu „protirakovinových“ receptů The Whole Pantry a firma Apple odebrala ze svého internetového obchodu stejnojmennou aplikaci.

Belle Gibson zdroj: tisková zpráva

Vedle toho čelí Gibsonová záplavám rozhořčených reakcí od lidí, kteří jejím radám nalétli. Je jistě snadné označit čtenáře, kteří uvěří absurdním radám, za hlupáky, ale to z autorky nesnímá odpovědnost – zneužít důvěru lidí, kteří se v nelehké životní situaci iracionálně chytí i toho nejtenčího stébla, je neoddiskutovatelná hanebnost.

Svůj díl viny nesou spíš média, která Gibsonové tak snadno skočila na špek. Ne snad, že by veškeré její dietní rady spadaly do kategorie nesmyslných, ale šílenost základního tvrzení, že rakovinu lze léčit svépomocí, měla trknout každého soudného člověka.

Zdroje:
The Guardian

Nejnovější články