Chcete si prodloužit život? Jezte pálivé papričky

28. 7. 2014 – 20:00 | Člověk | Lukáš Grygar | Diskuze:

Chcete si prodloužit život? Jezte pálivé papričky
Kam se na ni hrabou různé vitamínové doplňky! | zdroj: Anna Strumillo

Metod, jak si zajistit dlouhověkost, je celá řada. Většina z nich naneštěstí obnáší něco, k čemu se člověk musí přemáhat. Pokud však patříte mezi milovníky chilli, máme pro vás tu nejlepší možnou zprávu.

Že je pálivé koření dobré pro život, o tom už dávno vědí své všude tam, kde je hic: v teplém klimatu se daří všemožné bakteriální havěti a některé studie uvádějí, že chilli a spol. disponují antibakteriálními účinky. Tomu by napovídala i skutečnost, že pálivé koření potkáte především v receptech, které počítají s masem – tomu dávají nebezpečné bakterie přednost před zeleninou.

Jsou ale vědci, kteří s touto hypotézou nesouhlasí a zdůrazňují spíš jiné, ověřené vlastnosti. A ty má konkrétně v chilli papričkách na starosti látka zvaná kapsaicin. Co způsobuje? Pálení! Konkrétně tedy při kontaktu se sliznicí. Lidské tělo zareaguje vyplavením endorfinů a ty jak známo způsobují slast, která u fanoušků pálivého jídla převáží vše nepříjemné. V podstatě jde o takový kulinářský masochismus.

Chilli con carne zdroj: wikipedia

Jak se ale ukazuje, tenhle masochismus je zdraví prospěšný. Kapsaicin reaguje s proteinem TRPV1, což vede jednak k pocitu horka, ale při delším působení také k uvolnění cév a odčerpání jednoho z chemických přenašečů bolesti, substance P. Výtažek z papriček bývá součástí různých léčebných mastí a v posledních letech se o kapsaicin výrazně zajímají také výrobci analgetik, nasazovaných při pooperační léčbě. Zároveň jsou pod lékařským drobnohledem způsoby, jakými látka po jídle ovlivňuje rozklad sacharidů a tedy hladinu cukru v krvi.

S tou potenciální dlouhověkostí je to ale složitější. Když vědci v laboratorních pokusech odebrali myším celý protein TRPV1, pokusné vzorky se dožívaly o 14 % vyššího věku, aniž by je trápily jakékoli komplikace. Jejich metabolismus naopak běžel jako na drátkách a obdivuhodně se vyrovnával právě s cukry. Kde je chyták?

Chilli papričky zdroj: wikipedia

V množství. Zatímco laboratorní podmínky umožňují precizně přizpůsobit dávky přijímaného kapsaicinu, v každodenním životě byste se museli ládovat takovým počtem chilli papriček, že by vám tleskal i rekordman v jejich pojídání. Studie vědců z kalifornského Berkeley přesto doporučuje zahrnout pálivou pochoutku do jídelníčku a odkazuje k dalším nálezům, ze kterých lze vyčíst potenciální souvislost mezi úbytkem diabetických komplikací a konzumací kapsaicinu.

Jen pozor, abyste to s chilli papričkami nepřehnali jako Homer Simpson, kterého jedna obzvlášť pálivá vyslala v epizodě El Viaje Misterioso de Nuestro Jomer na psychedelický trip do hlubin vlastní duše. Což možná někomu přijde jako skvělý nápad, ale... varovali jsme vás!

Homer Simpson na chilli tripu zdroj: Reddit zdroj: reddit.com

Výjimku máte jen v případě, že jste pták – ti totiž zcela postrádají receptory, které by s kapsaicinem reagovaly, a můžou tak vesele chroupat i ta nejpálivější jadérka!

Zdroje:

Nejnovější články