Články autora: Karolína Lajblová

Příroda

Jaká krev kolovala v žilách dinosaurům?

Představit si pravěkého tvora o hmotnosti stovek tun pohybovat se rychlostí podobnou dnešním, mnohem menším predátorům či býložravcům, není úplně jednoduché. Během posledních dvou let se ale ukázalo, že to se studenokrevností pravěkých gigantů mohlo být všelijak.
Příroda

Psy jsme si ochočili mnohem dříve, než se předpokládalo

Pes je nejstarším domestikovaným zvířetem vůbec. Jak ale dokazuje nález vlčí kosti z Tajmyrského poloostrova, s člověkem sdílejí čtyřnozí přátelé mnohem delší historii, než se dříve myslelo.
Člověk

Tělesný tuk může zakonzervovat mozek na celá tisíciletí

Mozková tkáň je velmi měkká a obsahuje množství vody. Obvykle se tedy začíná rozkládat ihned po smrti. Za určitých podmínek je ale možné mrtvý mozek uchovat v neporušené podobě po stovky až tisíce let.
Příroda

Nitro naší planety je pestřejší, než jsme si mysleli

Nový výzkum univerzity v Bayreuthu přichází s tvrzením, že hluboko uvnitř Země existuje ještě jedna, dosud neznámá extraviskózní vrstva spodního pláště. Podle vědců by to vysvětlovalo „hromadění“ tektonických desek v hloubce asi 1500 km v oblasti Indonésie a západního pobřeží Jižní Ameriky.
Příroda

Jak moc přehání Jurský svět? Filmový megahit očima paleontologů

Dlouho očekávané pokračování jurské série konečně vstoupilo do kin a dosavadní rekord premiérového víkendu rozlámalo s vervou tyranosaura. Za úspěchem stojí jistě i navázání na přelomový první díl z roku 1993, jehož poradcem přes dinosaury byl známý paleontolog, doktor Jack Horner z univerzity v Montaně.
Příroda

Co vám v Jurském parku o dinosaurech neřekli

S úsvitem kinematografie můžeme datovat i první krůčky pravěkých stvoření po stříbrném plátně. Po celé století napomáhal film a později i televize tomu, aby se dinosauři mohli znovu procházet po Zemi. Dnes jsme plně zásobováni aspekty jejich vzhledu či chování, ale problémem zůstává, že většina těchto výkladů je mylná.
Příroda

Přátelství mezi hyenami se obejde bez Facebooku

Pro člověka věc přirozená a samozřejmá, pro afrického dravce věc minimálně pozoruhodná. A nemluvíme jen o sociálních sítích, ale obecně o navazování přátelství přes další přátele.
Člověk

Jsou nejstarší kamenné nástroje dílem 'člověka'?

Archeologové objevili v Keni 3,3 milionů let staré kamenné nástroje. Nález posouvá hranici nejstarších kamenných artefaktů o dalších 700 tisíc let zpátky do minulosti. A protože jsou dokonce starší než první doložený zástupce rodu Homo, není tak úplně jasné, kdo za jejich vytvořením vlastně stojí.