Články autora: Redakce Nedd.cz

Vesmír

Navštivte s Jiřím Grygarem vesmír počítačového simulátoru Elite

K popularizaci vědy se přidaly i některé moderní hry. Aktuální hit mezi fanoušky vesmírných simulátorů využívá skutečná astronomická data, takže si kolegové ze serveru Games.cz přizvali do studia astronoma a astrofyzika Jiřího Grygara, aby simulaci zhodnotil pohledem odborníka.
Člověk

Krásné svátky a úspěšný start do nového roku přeje Nedd.cz

Do názvu našich stránek jsme si vytkli zápis teoretického čísla, se kterým přišel britský astrofyzik Arthur Eddington. Vánoční přání si vám ale dovolujeme nabídnout prostřednictvím Eddingtonova veleslavného předchůdce.
Vesmír

Vědecké kladivo: Problém raket

Uplynul týden od úspěšného startu (a návratu) kosmické lodi Orion, kterou do vesmíru vynesla raketa Delta IV. Většina pozornosti byla zaměřena pochopitelně na novou loď – ale jak se to má vlastně s těmi raketami? A proč je s nimi tolik starostí?
Člověk

Vědecké kladivo: Jak funguje škytavka?

Každý z nás ví, jak moc dokáže znepříjemnit život obyčejná škytavka. Lidová moudrost nabízí celou řadu zaručených receptů jak se jí zbavit, ale dokud nevíte, co vlastně škytavku způsobuje, nepomůže vám nic. A právě na jednoduchou otázku - tedy jak vlastně škytavka funguje - odpovídá nová díl Vědeckého kladiva.
Vesmír

Vědecké kladivo: relativita a černé díry

V souvislosti s aktuálním filmovým hitem Interstellar se o černých dírách začalo mluvit i v kruzích, které většinou řeší mnohem přízemnější záležitosti. Ale když už se tak stalo, proč si nezopakovat naprosté základy relativity a neudělat si ve všech těch paradoxech a horizontech událostí pořádek?