Co ukrývá nejchladnější místo vesmíru

9. 7. 2014 – 20:00 | Vesmír | Lukáš Grygar | Diskuze:

Co ukrývá nejchladnější místo vesmíru
Máme tady vesmír, je v něm zima | zdroj: Profimedia

Potřebujete se v horkých letních dnech zchladit a slibované bouřky stále nepřicházejí? Poradili bychom vám jedno opravdu studené místo, ale je krapet z ruky...

Nejchladnější místo ve vesmíru? Srdce každého, koho nerozněžní koťátko v pletené čepici a šále, samozřejmě!

Kočičí astronom zdroj: tisková zpráva

Ale vážně: zatímco na Zemi jsme zatím nejnižší teplotu naměřili na sovětské stanici Vostok v Antarktidě (minus 89,2 °C), kosmický prostor má na zimu patent, protože v něm panuje frišno kolem -270 °C. Do absolutní nuly, tedy teploty, při které se zastaví veškerý pohyb částic, mu ale ještě tři stupně zbývají. Co ho hřeje? Záření z velkého třesku.

Tepelná mapa oblohy zdroj: NASA

Vesmíru je sice ke čtrnácti miliardám let, ale stále nestihl vychladnout po té nepředstavitelné ráně, během které vznikl. Některá místa jsou ale studenější než jiná – a v některých oblastech je té mezihvězdné „zimy“ až podezřele moc.

Oblast, vyznačená na tepelné mapě, se možná nezdá, ale ve skutečnosti má na šířku skoro dvě miliardy světelných let (pro představu, naše galaxie jich má napříč pouhých sto tisíc). Tak enormní prázdnota už si žádala nějaké kosmologické vysvětlení a astrofyzikové jich zkusili přinést hned několik, včetně zcela revolučních teorií o „rýhách“, vytvořených dalšími vesmíry. Nová pozorování ale fyzikální entuziasmus jak jinak než zchladily.

Detail tepelné mapy zdroj: NASA

Tím skutečným důvodem, proč v dané oblasti panuje takový mráz, je možná zcela prozaická skutečnost, že tam nic není. Nebo tam alespoň nic nebylo před třemi miliardami let, protože právě tak daleko – 3 miliardy světelných let – se od nás nejstudenější a nejspíš i nejprázdnější místo ve vesmíru nachází.

Že by vás takové řešení napadlo jako první? Bohužel, ve vzdáleném vesmíru vede k jednoduchým odpovědím často velice složitá cesta a takhle rozsáhla prázdnota se prostě nezdála být pravděpodobná. Pod kosmologickým svícnem očividně bývá nejenom největší tma, ale také největší klendra!

Zdroje:
Vlastní

Nejnovější články