Další islandská sopka se nadechuje k výbuchu

20. 8. 2014 – 15:00 | Příroda | Lukáš Grygar | Diskuze:

Další islandská sopka se nadechuje k výbuchu
Bárðarbunga dýmá pod ledovým příkrovem v sousedství ledovce Vatnajökull | zdroj: Oddur Sigurdsson

Naučili jste se před čtyřmi lety vyslovovat jméno sopky Eyjafjallajökull a dodnes s ním ohromujete přátele? Máme pro vás další islandské jméno na zapamatování, i když tentokrát už nejde o žádný velký jazykolam.

Tím jménem je Bárðarbunga, s dvěmi tisíci metry druhý nejvyšší vrchol Islandu a také aktivní sopka, jejíž poslední erupce proběhla v roce 1910, ale teď se opět probouzí k životu. Minulý víkend sopkou otřáslo více než sto menších zemětřesení a islandští meteorologové vyhlásili oranžový stupeň pohotovosti, čtvrtý z pěti možných.

Důvod k obavám? Rozhodně ne z erupce, podobné té před čtyřmi lety – struktura Bárðarbungy se od Eyjafjallajökull liší a v případě výbuchu by sopka neměla vyvrhnout jemný popílek, který v roce 2010 na pár dní zastavil leteckou dopravu v celé Evropě.

Bárðarbunga zdroj: wikipedia

Chování Bárðarbungy lze na druhou stranu odvozovat pouze z měření přístrojů, protože sopku samotnou ukrývá před našimi zraky ledový příkrov. Pokud její současná aktivita předznamenává větší vulkanickou událost, může trvat ještě několik let, než se projeví v plné síle.

Bárðarbunga zdroj: Oddur Sigurdsson

Zkušenosti z erupce Eyjafjallajökull jsou na každý pád neocenitelné: Islandský meteorologický úřad dnes dokáže mnohem lépe určit koncentraci nebezpečného popílku ve vzduchu a také světové aeorolinky upustily od přehnaně přísných pravidel.

S největší pravděpodobností na ně ale ani v případě masivního výbuchu nedojde – Eyjafjallajökull byla výjimečná souhrou hned několika nešťastných okolností, od povětrnostních podmínek po nečekaně dlouhý průběh erupční fáze.

Zdroje:
Scientific American

Nejnovější články