Disko škeble vábí smyslnými rty

26. 6. 2014 – 16:30 | Příroda | Lukáš Grygar | Diskuze:

Disko škeble vábí smyslnými rty
Ctenoides ales je prostě boží! | zdroj: Lakshmi Sawitri

Už jsme si zvykli, že různé organismy všelijak světélkují, ale škeble? Navíc blikající? Její efektní trik rozluštila mořská bioložka z univerzity v Berkeley.

Lindsey Dougherty má moře v krvi: v patnácti už vlastnila potápěčskou certifikaci, a když se stala instruktorkou potápění na Zanzibaru, probudila se v ní láska k oceánu a hlavně živočichům, kteří v něm žijí, naplno. Zapsala se na katedru mořské biologie a hurá pod hladinu!

Tam jí padla do oka škeble Ctenoides ales, kterou potkáte ve vodách od Austrálie po Indonésii, kde si hoví v hloubkách od tří do padesáti metrů. Čím si získala srdce mladé studentky? Blikajícím pruhem, vedoucím podél škeblích úst!

zdroj: YouTube

Zatímco ale například některé druhy medúz světélkují pomocí bioluminiscence, tak škeble, které se pro její blikání říká „diskotéková“, na to jde zcela jinak. Její svůdné rty totiž lemuje tenká vrstva oxidu křemičitého, která i ve zhoršených světelných podmínkách perfektně odráží světlo.

A blikání? O to se škeble stará špulením rtů – kmitá s nimi natolik rychle, že je odrazová vrstva střídavě odkrývána a zakrývána. K čemu tolik námahy? To ještě nevíme, ale nejpravděpodobnější jsou dvě možnosti: škeble svým blikáním buď odrazuje predátory nebo naopak láká svou kořist.

Ctenoides ales zdroj: Lakshmi Sawitri

Koho napadlo, že objev nadšené bioložky je sice zajímavý, ale v praxi k ničemu, ten se šeredně mýlí: výrobci displejů projevují čím dál čilejší zájem o tvory, svítící podobným způsobem jako naše disko škeble. Výzkum v této oblasti by totiž mohl vést například k mobilním telefonům, jejichž obrazovky zůstanou zcela jasné i v přímém slunečním světle.

A to už za trochu diskotéky stojí, ne?

Zdroje:

Nejnovější články