Do britských vod se vrací pravěký 'říční netvor'

5. 9. 2015 – 11:29 | Příroda | pal | Diskuze:

Do britských vod se vrací pravěký 'říční netvor'
Mihule nevypadá na první pohled nijak vábně. Ilustrační foto | zdroj: ThinkStock

Prehistorická ryba, která byla naposledy spatřena v roce 1800, se znovu vrací do britské přírody. Jde o mihuli, která na první pohled připomíná hada. Je to jeden z nejstarších žijících obratlovců. Ochránci životního prostředí vidí za návratem mihule zlepšující se kvalitu britských řek. 

Někdy se mihuli říká „živoucí fosílie“ a běžně žila v britských řekách. Podivně vyhlížející tvor byl v minulých dobách vyhledávanou lahůdkou, která končila na slavnostních tabulích anglických králů.

V důsledku prudkého znečištění vody a výstavby jezů v období průmyslové revoluce vymizela tato ryba z Británie. Teď se zdá, že se tento děsivě vypadající tvor pomalu vrací do britské přírody.

Ochránci životního prostředí se také snaží, aby rybám odstranili překážky, které jím brání v migraci. Podle nich se kvalita britských řek zlepšila a mihule je možné vidět na horních tocích řek Derwent nebo Trent.

„Jsou to fascinující ryby, které mají zvláštní místo v historii a tradici této země. Doufáme, že s lidskou pomocí se budou počty těchto tvorů v britských vodách i nadále rozšiřovat,“ uvedla ve své tiskové zprávě Agentura pro životní prostředí, jejíž pracovníci pomáhají návratu mihulí do britské přírody. 

Zdroje:

Nejnovější články