Družice si zasurfovala v atmosféře Venuše

21. 8. 2014 – 20:00 | Vesmír | Lukáš Grygar | Diskuze:

Družice si zasurfovala v atmosféře Venuše
Venus Express brzdila v atmosféře celý měsíc | zdroj: ESA

Zatímco na Zemi nás rozpalují Venuše-krasavice, Venuše-planeta je rozpálená sama o sobě až až. Obrovskou výheň na jejím povrchu mají na svědomí hustá mračna, nad kterými teď celý měsíc dováděla evropská družice Venus Express.

Stroj Evropské kosmické agentury, kroužící kolem naší vesmírné sousedky už osm let, provedl manévr, kterému se říká „aerobrždění“: řídící středisko ji navedlo na nižší oběžnou dráhu, kde družici zpomalilo atmosférické tření.

Záměrem bylo jednak získat bližší informace o podmínkách, které v doposud neprozkoumaných vrstvách Venušiny atmosféry panují, a zároveň vyzkoušet manévr, jehož zvládnutí se bude hodit pro budoucí planetární mise.

Nebylo vůbec jisté, jestli ho družice přežije ve zdraví, ale ukázalo se, že Venus Express není žádné ořezávátko. Po měsíci brždění, kdy klesla až na hranici pouhých 130 kilometrů nad povrchem planety, je zpátky na vyšší oběžné dráze (mezi 460 až 63 000 km) a zvýšené teploty teď panují především v hlavách nadšených vědců.

Venus Express zdroj: ESA

Družice jim totiž poslala celou řadu cenných údajů, z nichž asi nejpřekvapivější se týkal tlaku, který mezi výškami 165 km a 130 km narostl zhruba tisícinásobně. Tření také zpomalilo oběh družice kolem planety o více než hodinu.

Na své současné oběžné dráze bude Venus Express dále pokračovat v činnosti, ale vzhledem k tomu, že během manévru spotřebovala většinu zbylého paliva, ji nečekají zrovna zářné vyhlídky. Gravitace planety družici postupně stáhne k sobě a koncem letošního roku se odolná veteránka proletí zamračenou atmosférou naposledy.

Zdroje:

Nejnovější články