Dvanáctiletý chlapec dostal obratel z 3D tiskárny

29. 8. 2014 – 15:00 | Technologie | Lukáš Grygar | Diskuze:

Dvanáctiletý chlapec dostal obratel z 3D tiskárny
Umělý obratel byl navržen na míru, kterou obvyklá technologie neumožňuje | zdroj: Peking University Third Hospital

Tiskárny, ze kterých namísto potištěného papíru dostanete trojrozměrný předmět, připomínají v teorii replikátory ze Star Treku, ale jejich praktický dopad pociťujeme už dnes. Někteří dokonce přímo na vlastní kůži, respektive pod ní.

Mladému pacientovi z nemocnice v Pekingu byl nalezen zhoubný nádor na míše a v rámci zákroku bylo potřeba odebrat i část páteřní kosti. Tu chirurgové nahradili krčním implantátem, umístěným mezi první a třetí obratel a poprvé v historii šlo při tomto konkrétním zákroku o implantát, vyrobený v 3D tiskárně.

Právě trojrozměrný tisk umožnil náhradu z titanového prášku vyrobit zcela na míru: zatímco klasické krční implantáty jsou k páteři šroubovány nebo cementovány, ve vytištěném ponechali lékaři miniaturní díry, kterými proroste původní kost a přijetí celého implantátu tělem je tak výrazně přirozenější.

Umělý obratel zdroj: Peking University Third Hospital

Pokud se implantát skutečně uchytí, bude to další zásadní úspěch pro celé odvětví lékařského 3D tisku. To zažívá v posledních letech velký boom a mezi úspěšné zákroky už se stihla zařadit náhrada čelisti nebo kyčelního kloubu.

Zdroje:

Nejnovější články