Existuje život na Saturnově měsíci?

16. 9. 2015 – 17:48 | Vesmír | pal | Diskuze:

Existuje život na Saturnově měsíci?
Povrch Saturnova měsíce je mnohem členitější, než si vědci původně mysleli | zdroj: Facebook NASA

Pod ledovou vrstvou Saturnova měsíce Enceladus byl objeven obrovský oceán. Některé odhady naznačují, že by se zde mohl skrývat mimozemský život. Vědcům pomáhají fotografie ze sondy Cassini, která obíhá kolem Saturnova měsíce. 

Podle údajů, které vědci NASA získali díky sondě Cassini, která měla za cíl monitorovat systém Saturnu, má voda z oceánů ideální složení pro vznik a rozmnožování mikrobů a stejný poměr solí chloridu sodného jaké nalezneme v oceánech na Zemi.

Původně se vědci domnívali, že se oceán nachází jen na malé části jižní oblasti Saturnova měsíce. Nové údaje ovšem ukazují, že oceán musí být daleko větší. Na jižním pólu Enceladu se prý nachází kapalná voda, která se nachází pod ledovou krustou. 

Enceladus je šestým největším měsícem Saturnu a byl objeven v roce 1789 Williamem Herschelem. Má obvod 1,584 kilometrů. Vědci předpokládají, že kapalná voda má kontakt s kamenným jádrem měsíce, což znamená, že v ní může být síra a draslík, což jsou prvky užitečné pro život.

 „Na Enceladu jsou rozhodně podmínky ideální pro život. Je tam voda v kapalném skupenství, jsou tam důležité chemické látky a hlavně je tam teplo. Pokud tedy hledáte nějaké místo ve vesmíru, kde by mohl existovat život, je to tady,“ řekl Nikolaj Brilliantov, matematik z univerzity v Leicensteru deníku the Guardian.

Vědci zatím analyzovali jen část snímků z Cassini, která kolem Enceladu obíhá od roku 2004. Kromě toho také zkoumali rotaci tohoto měsíce kolem Saturnu. Zjistili, že rychlost obíhání měsíce kolem planety se v různých obdobích mění a při oběhu občas dochází k malým odchylkám tzv. libraci.

Proč ale část oceánu na Enceladu nezamrzá je pro vědce stále záhadou. Tu by mohla vyřešit Cassini, která bude 28. října prolétávat v těsné blízkosti Enceladu - proletí pouhých 49 kilometrů nad povrchem měsíce. 

Zdroje:
telegraph.co.uk, apod.nasa.gov

Nejnovější články