Ford chce vyrábět součástky z rajčat

19. 6. 2014 – 9:00 | Technologie | Lukáš Grygar | Diskuze:

Ford chce vyrábět součástky z rajčat
TomAuto? | zdroj: tisková zpráva

Nedávno jsme tu velebili automobilku Tesla, dnes to vyvážíme Fordem. Nebudeme sice přímo velebit, ale nápad na součástky z rajčat nás minimálně pobavil.

Když se kácí les, létají třísky, když se vyrábí kečup, létají... slupky rajčat! A někomu z Fordu se těchhle slupek nejspíš zželelo: automobilka uvažuje o tom, že se domluví s firmou Heinz a začne recyklovat její odpad z výroby kečupu. Z vysušených rajčatových slupek by šel totiž pořídit materiál, vhodný pro různé drobné prvky interiéru, které doposud obstarával tradiční a neekologický plast.

Komu by snad takový nápad přišel jako výstřední, tomu doporučujeme informovat se ohledně trendu, který se netýká jen Fordu. Velké firmy si totiž v poslední dekádě začaly všímat nových způsobů, jak recyklovat i materiály, které normálně končily tak možná na kompostu. Ostatně ve Fordu nejsou rajčata zase takový úlet: dva roky nazpátek se automobilka kromě Heinzu dohodla také s firmami Coca-Cola, Nike a Proctor & Gamble na společném postupu při výrobě PET materiálů na rostlinném základě.

V případě automobilů je závislost na ropě vlastně dvojitá, protože kromě pohonných hmot z ní vyrábíme právě i plasty. A i když v prvním případě se velcí automobiloví hráči zuby nehty drží ropného status quo, ve druhém případě jsou snad podobné zprávy blýskáním na odvážnější změny. Už dnes továrny Fordu používají odpadní materiály ze zpracování kokosu nebo sóji, takže rajčata? Byl by to jen o důvod víc tohle schizofrenní ovoce (o klasifikaci rajčat si povíme někdy jindy) milovat!

Zdroje:
Ford

Nejnovější články