Genetika prozrazuje, jak blízko k sobě mají sloni a mamuti

27. 7. 2015 – 12:30 | Příroda | Jan Toman | Diskuze:

Genetika prozrazuje, jak blízko k sobě mají sloni a mamuti
Mamuti ve skutečnosti nebyli „mamutí“, ale dosahovali velikosti běžných slonů indických | zdroj: Tracy O

Těžko bychom hledali známější symbol doby ledové než mamuty. Tito srstnatí chobotnatci obývali rozsáhlé oblasti severní polokoule až do konce poslední doby ledové před nějakými deseti tisíci let. Sibiřská věčně zmrzlá půda je však dodnes posetá jejich téměř dokonale zachovanými pozůstatky.

V jejich zamrzlých buňkách se nachází jen mírně poškozená DNA a naši fantazii proto nepřestává provokovat otázka, jestli by šlo mamuty naklonovat. Zatímo to ale s klonováním vyhynulých tvorů bohužel (?) není ani zdaleka tak žhavé, jak nám tvrdí Hollywood, zachovalou DNA můžeme využít ke srovnání mamutů s jejich žijícími příbuznými – slony.

Sloni a mamuti jsou si bližší, než by se na první pohled zdálo. Druzí jmenovaní se vyvinuli zhruba před pěti miliony let z příbuzenstva slonů indických, kterým byli tím pádem příbuznější než sloni afričtí. Vzhledem k raketovému tempu vývoje analýz genetické informace zůstávalo otázkou času, než se podaří alespoň přehledově přečíst i genom vyhynulých mamutů.

Tým převážně amerických vědců, který se do projektu pustil, ovšem pojal svůj výzkum skutečně velkoryse. Výzkumníci zmapovali genetickou informaci hned dvou různých mamutů a několika zástupců slona indického.

Mohli tak určit, které geny se v evoluci mamutů měnily přednostně a byly tak zodpovědné za změnu typických obyvatel tropů a subtropů na osrstěné giganty vzdorující třeskutým mrazům.

Nikoho asi nepřekvapí, že se mamuti od slonů lišili v genech přímo či zprostředkovaně řídících vývoj tělní stavby, srsti a kůže. Hustá srst by ovšem byla k ničemu, kdyby se hned promočila. S tím souhlasí mnoho změn týkajících se množství a aktivity žláz, vylučujících „impregnační“ kožní maz.

Další změny souvisí s množstvím a typem ukládaných tuků, potažmo jejich odbourávání. Od slonů se mamuti lišili i v nakládání s cukry, tuky a cholesterolem. Jako většina obyvatel vyšších zeměpisných šířek měli denní rytmy přizpůsobené střídání polárního dne a noci.

Bez zajímavosti není ani změna receptorů teploty vedoucí k preferenci chladnějších prostředí a větší citlivosti za těchto podmínek. Nejzajímavější ovšem je, jak malé byly genetické změny, které zásadně ovlivnily evoluci mamutů.

Zdroj: V Lynch, OC Bedoya-Reina, A Ratan, M Sulak, DI Drautz-Moses, GH Perry, W Miller & SC Schuster (2015): Elephantid genomes reveal the molecular bases of Woolly Mammoth adaptations to the arctic. bioRxiv; Cell Reports.

Zdroje:
Vlastní

Nejnovější články