Hospodští se mýlí, zákaz kouření by přinesl miliardové zisky, ukazuje výzkum

20. 5. 2015 – 16:30 | Člověk | Lukáš Grygar | Diskuze:

Hospodští se mýlí, zákaz kouření by přinesl miliardové zisky, ukazuje výzkum
Nepatrný dočasný pokles, výrazný dlouhodobý zisk: taková je zkušenost ze západních zemí | zdroj: jkb.sk

Zatímco zbytek Evropy se odnaučuje v restauračních zařízeních kouřit a přináší to viditelná zdravotní i ekonomická pozitiva, my Češi jsme pochopitelně ze všech nejchytřejší. Nový výzkum nás ale vyvádí z omylu.

Otázka zákazu kouření je samozřejmě složitá, respektive má více úhlů, které je správné prodiskutovat a zohlednit. Někdo argumentuje absolutní svobodou soukromého majitele, jiní poukazují na z principu veřejný rozměr jakéhokoli restauračního provozu.

Argument, který používají samotní majitelé restaurací, se ale obvykle točí kolem peněz: většina se domnívá, že bez kuřáků by jim klesly tržby, a zkušenost ze zahraničí odmítají poukazem na česká specifika.

Jenže prostá matematika s nimi nesouhlasí. Společný projekt Státního zdravotního ústavu a Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy přinesl závěry, které mluví zcela jednoznačně.

Stephan Geyer zdroj: Stephan Geyer

Tak za prvé si zákaz kouření přeje 78 procent respondentů průzkumu, z nichž 39 procent představují aktivní kuřáci. Související otázky pak ukázaly, že nekuřácké restaurace by nalákaly o šest procent více zákazníků.

A pozor, tím ekonomické výhody zdaleka nekončí: prostor bez cigaretového dýmu se snadněji udržuje a u personálu, pracujícího v nezakouřeném prostředí, dochází ke 45% snížení zánětů hrdla a 62% snížení zánětů očí.

Proti zákazu kouření vytrvale brojí Asociace hotelů a restaurací ČR, ale jde o úsilí absurdně kontraproduktivní. Zkušenosti tuzemských provozovatelů, kteří už se k zákazu individuálně odhodlali, jsou velmi dobré, a výpočet celkového zisku, ke kterému dospěl výše uvedený výzkum, mluví o šesti miliardách.

Když necháme stranou škodlivost kouření jako takového, nestojí podobná suma za přehodnocení zlenivělého status quo?

Zdroje:
aktualne.cz

Nejnovější články