Houslista hrál během operace svého mozku

18. 8. 2014 – 19:00 | Člověk | Lukáš Grygar | Diskuze:

Houslista hrál během operace svého mozku
Pohyby smyčce snímal citlivý akcelerometr | zdroj: YouTube

Talentovaní lidé dokážou lecos. Žonglovat a počítat matematické příklady. Jet na kole a udělat stojku. Zasedat v parlamentu a zároveň v tuctu dozorčích rad. Ale nechat doktory vrtat se ve vašem mozku, zatímco hrajete na hudební nástroj?

Ne, tohle není vtip, ani nějaká morbidní talentová soutěž. Houslista Roger Frisch z ceněného Minnesotského orchestru skutečně absolvoval zákrok na svém mozku nejenom při plném vědomí, ale dokonce s houslemi v rukou.

A nebylo to z rozmaru nebo potřeby ukázat, jaký je machr: naopak, preludování během operace bylo pro její celkovou úspěšnost klíčové. U Frische se totiž s věkem objevil třes, který by většině lidí v práci nijak nepřekážel, ale houslového virtuosa mohl o tu práci na pětníku připravit.

Řešením se ukázal být experimentální zákrok, při kterém jsou do mezimozkového hrbolu (tzv. thalamu) zavedeny elektrody, stimulující mozek signály různých frekvencí. Aby si ale operující chirurg z výzkumné kliniky Mayo mohl být jistý, že se elektrodami i frekvencemi „trefil“, bylo potřeba pacienta po otevření lebky probudit a nechat ho během zavádění elektrod hrát.

zdroj: YouTube

Zákrok byl bezbolestný – samotné mozkové tkáni schází receptory bolesti – a úspěšně zavedené elektrody umožňují Frischovi nadále vystupovat. Lékaři přitom nemají zcela jasno, jak tato stimulace funguje, respektive proč v jednom případě pomůže a v jiném pacientův stav naopak komplikuje.

Její potenciál je ale obrovský a do budoucna by se mohla stát důležitou zbraní v boji např. s Alzheimerovou chorobou nebo chronickými depresemi.

Zdroje:

Nejnovější články