Internet nás nedělá hloupějšími, ale pokornějšími

21. 12. 2015 – 15:53 | Člověk | roj | Diskuze:

Internet nás nedělá hloupějšími, ale pokornějšími
Se smartphonem s internetem v kapse se bojíme používat vlastní mozek (ilustrační snímek) | zdroj: ThinkStock

Je to, že s mobilem v ruce často nezvládneme odpovědět ani na jednoduchou otázku, dáno tím, že se "strýčkem Googlem" nablízku jsme líní myslet a hloupneme? Psychologové z University of Toronto a University of Waterloo zjistili, že to není až tak jednoduché...

Rozdělili skupinu lidí na ty, kteří měli po ruce internet, a ty, kteří se museli obejít bez něj. Skupinu lidí podrobili vcelku jednoduchému experimentu. Položili jim jednoduché otázky jako "Jak se říká usušenému hroznu?" nebo "Kdo byl prvním vládcem Svaté říše římské?" a ještě před samotnou odpovědí po nich chtěli, aby řekli, zda na otázku umí, či neumí odpovědět.

Překvapivě ti, kteří měli k dispozici internet, častěji odvětili, že odpověď neznají. Už jen pouhá přítomnost "vševědoucího" vyhledávače je znervóznila a začali o sobě pochybovat. 

To by potvrzovalo odhady, že kvůli internetu opravdu hloupneme. Faktem je, že lidé spoléhají na internet a nemusí v hlavě držet tolik věcí. Věří, že si vše dohledají. 

Studie kanadských vědců ale napovídá, že to je spíš tím, že v blízkosti internetu si nejsme svými znalostmi tolik jistí. Jednou z možných příčin tak podle nich je to, že se kvůli internetu stáváme pokornější a skromnější.

Když máme v ruce smartphone a přítel se nás na něco zeptá, cítíme větší zodpovědnost a tlak. Budeme to my, od koho se bude čekat správná odpověď. Takže je pro nás často snazší na otázku nereagovat. 

Kromě zjištění, že nás vlastně internet znejišťuje, ale nová studie přinesla jednu pozitivní informaci. U těch, kdo dopředu řekli, že odpověď znají, byla mnohem vyšší pravděpodobnost, že skutečně znali odpověď. Takže zas tak špatně na tom nejsme.

Své poznatky kanadští psychologové publikovali v odborném časopise Consciousness and Cognition.

Zdroje:
Vox

Nejnovější články