Jak poznat robota od člověka? Pomocí ASCII znaků

4. 7. 2014 – 19:00 | Technologie | Lukáš Grygar | Diskuze:

Jak poznat robota od člověka? Pomocí ASCII znaků
Člověk vidí dívku, robot jen změť znaků | zdroj: H+

Trávili jste někdy čas na chatu? A přišlo vám, že osoba na druhé straně mluví spíš jako počítač než jako člověk? V Turingově testu to není nic zas tak neobvyklého. Ale aby počítač někoho přesvědčil, že je z masa a kostí?

S pokusem, jak zjistit, jestli se umělá inteligence chová opravdu inteligentně, přišel v roce 1950 geniální matematik a odborník na šifrování Alan Turing. V dnešní podobě má Turingův test nejčastěji podobu internetového chatu, ve kterém se účastníci snaží rozpoznat, jestli na druhé straně linky sedí také člověk, nebo si s nimi naopak povídá stroj.

Zkraje letošního června světem prolétla zpráva, že se to konečně povedlo: chatovací robot, nazvaný Eugene Goostman, ošálil 33 % porotců v testu, kterého se mimochodem zúčastnil také představitel Krytona ze seriálu Červený trpaslík, herec Robert Llewellyn.

Nadšení ale velmi rychle zchladily skeptické hlasy odborníků na umělou inteligenci. Ti poukázali na dva fakty: třiatřicet procent je velice nízká hranice pro úspěch (obecně se požaduje ošálení alespoň poloviny zúčastněných porotců) a Goostman byl navíc stylizován do role třináctiletého chlapce, kterému porotci podvědomě odpouštěli některé zmatené odpovědi a nedostatečnou gramatiku.

Eugene Goostman Eugene Goostman | zdroj: Vlastní foto autora

Turingův test tedy zůstává nepokořen a navíc se objevují hlasy, které poukazují na jeho nedostatečnost. I ty nejpokročilejší chatoví roboti mají totiž jednu zásadní slabinu, v podstatě Achillovu patu své schopnosti chápat, co se jim snažíte říct. Vůbec nejlépe ji vystihuje následující obrázek:

Láska / Nenávist Láska / Nenávist | zdroj: Vlastní foto autora

Zatímco člověk celkem bez problému vidí nápis LOVE (tedy „láska“), umělá inteligence dokáže přečíst jen samotná písmena – a ta dávají dohromady vzkaz docela odlišný, HATE („nenávist“). Autorem jednoduchého obrázku je inženýr Peter Rothman, který dále poukazuje na skutečnost, že člověk nejprve vnímal obrazy a zvuky a až na nich postupně vystavěl písmo i řeč, abecedu i jazyky.

V případě počítačů a umělé inteligence na to jdeme obráceně. Učíme stroje rozumět sdělení v textové podobě, ale s rozpoznáním tvarů a schopností přikládat jim správné významy je celé odvětví teprve v plenkách. Dokud si tedy chatoví roboti nezvládnou poradit s ASCII znaky, nedoporučujeme sázet na jejich úspěch v akurátním Turingově testu...

Zdroje:

Nejnovější články