Jak vesmírná stanice vyhazuje odpadky

19. 8. 2014 – 15:30 | Vesmír | Lukáš Grygar | Diskuze:

Jak vesmírná stanice vyhazuje odpadky
Hořící zbytky nákladního transportu Cygnus | zdroj: NASA

Vynést koš je dole na zemi něco tak samozřejmého, že nad tím ani nepřemýšlíme. Někteří natolik, že je nenapadne odpadky třídit, nebo je dokonce lajdácky pohodí vedle popelnice. Ale jak se vynášejí odpadky ve 400 km výšce?

Vlastně také docela „jednoduše“. Kosmonauti z Mezinárodní vesmírné stanice se nemusí zdržovat ani s tříděním, ani se samotným vynášením – stačí jim naložit transportní loď a poslat ji shořet v atmosféře. Přesně to také udělali dva dny nazpátek, kdy jako kontejner na odpadky posloužila loď Cygnus, postavená soukromou společností Orbital Sciences Corporation.

Transportní loď Cygnus zdroj: NASA

Poté, co stroj Cygnus CRS Orb-2 (nesoucí jméno kosmonautky Janice Voss) vynesl na oběžnou dráhu přes půldruhé tuny zásob, ho posádka stanice napěchovala smetím a nasměrovala na kurz, který vedl k bezpečnému zničení celé lodi.

Rozpad Hořící zbytky nákladního transportu Cygnus | zdroj: NASA

Trosky, planoucí vysoko v atmosféře na východ od Nového Zélandu, si pak kosmonauté na památku vyfotografovali. Ostatně, kdy se člověku přihodí, aby bylo vynášení odpadků tak velkolepou podívanou?

Zdroje:

Nejnovější články