Jaké drogy zrovna frčí? Zeptejte se v čističce!

16. 6. 2014 – 10:00 | Člověk | Lukáš Grygar | Diskuze:

Jaké drogy zrovna frčí? Zeptejte se v čističce!
zdroj: Profimedia

Ať už si šňupnete lajnu koksu, nebo spláchnete do záchodu celou várku ve strachu z policejní sirény, máte za prvé návyk, který byste měli řešit, a za druhé se automaticky podílíte na studii lidského chování. 

Tak jako vše, co řeknete, může být použito proti vám, tak pro změnu vše, co vy...pustíte do kanalizace, může být použito k vědeckým studiím o chování společnosti. Metabolismus sice rozloží většinu látek, které do těla přijímáte, ale jejich stopa je nezaměnitelná i ve společnosti dalšího odpadu.

Právě na „stopování“ drog se zaměřila studie s poetickým názvem Kontaminace a odmořování zakázaných látek v čističkách státu New York a Odhad užívání drog na základě analýzy odpadních vod. Kam stopy vedly? Samozřejmě ke starému dobrému kokainu. Ten byl odhalen v 93 % všech odebraných vzorků. Vítěz? Zdaleka ne.

heroin_peace zdroj: Rhea Ball

Krásných sto procent vzorků totiž obsahovalo morfin! Že by se New York hromadně oddával umrtvovákům? Ne, tuhle stopu má na svědomí heroin, který se v těle rozkládá mimo jiné i na morfin a jeho nejpravděpodobnějším zdrojem jsou tím pádem žíly newyorských narkomanů.

Pokud jste evropští patrioti, nemusíte se obávat, že by metropole na starém kontinentu zaostávaly. Zatímco v Římě frčí spíš amfetaminy a marihuana, chorvatský Záhřeb jede stabilně právě v heroinu, ke kterému se o víkendu přidává extáze. Podobné víkendové špičky pak zažívá Londýn, kde si jinak populace bojující se závislostí drží stabilní hladinku metadonu.

Praha, Brno, Ostrava? Můžeme jedině spekulovat – pokud se tedy veškeré stopy neutopí v hektolitrech piva...

Zdroje:

Nejnovější články