Kruhy v obilí? Teď frčí kruhy na dně oceánu!

3. 7. 2014 – 12:00 | Příroda | Lukáš Grygar | Diskuze:

Kruhy v obilí? Teď frčí kruhy na dně oceánu!
Výsledek tvrdé dřiny jedné rybky | zdroj: Colossal

Zatímco na zemském povrchu jsou kruhy v obilí nebo další podobné obrazce výsadou šikovných lidí, na mořském dně má tajemné útvary na starosti někdo úplně jiný...

Když si totiž ryba z čeledi čtverzubcovitých staví své podmořské hnízdo, nezapře při tom velký cit pro geometrii a možná by se dalo říct i umění. Na pohled zbytečná dřina má ve skutečnosti svůj jasný účel: přilákat samičku a užít si s ní romantické chvíle.

zdroj: YouTube

Samička si hotové obrazce důkladně proplave, aby našla vhodné místo k nakladení vajíček. Vědci zatím netuší, podle čeho přesně se budoucí matka rozhodne, že zrovna tenhle kruh je ten pravý. Můžeme ale konstatovat, že výtvarné umění tentokrát slouží nejenom k tomu dostat někoho do postele, ale následně s ním i vést spořádaný rodinný život.

Puffer fish zdroj: Wikipedia

Čtverzubcovití jsou vůbec šikulky. Většina z nich se totiž umí nafouknout jako balónky a navrch mají ještě jedovaté maso. A to už si leckterý podmořský lovec rozmyslí, jestli namísto jejich pronásledování spíše raději nezatleskat ploutvemi – a plout si dál po svém.

Zdroje:

Nejnovější články