Lachtani na Antarktidě znásilňují tučňáky, zjistili vědci

18. 11. 2014 – 13:01 | Příroda | art | Diskuze:

Lachtani na Antarktidě znásilňují tučňáky, zjistili vědci
Znásilnění tučňáka lachtanem zaznamenali vědci na kameru | zdroj: YouTube

Lachtani na ostrově Marion u pobřeží Antarktidy stále častěji znásilňují tučňáky. Odborníci se snaží zjistit, co je vede k tak neobvyklému sexuálnímu chování. 

Jihoafričtí vědci poprvé zaznamenali sexuální útok lachtana na tučňáka královského už před osmi lety. Tehdy si ale řekli, že lachtaní útočník byl nejspíš mladý, nezkušený a sexuálně vybuzený, nebo se obyčejná mezidruhová hra omylem zvrhla v sexuální hrátky.

Jenže lachtani na Marionu znásilňovali tučňáky dál. Vědci přitom nedokázali zjistit pohlaví obětí lachtanů. Sexuální útok měl pokaždé stejný scénář – lachtan svou oběť dostihl a osedlal – a také trval stejně dlouho, zhruba pět minut, přičemž lachtan si v průběhu aktu dal občas pauzu.

Většinou pak lachtan propustili oběť na svobodu, v jednom z nedávných případů ale tučňáka snědl.

Sexuální útoky na tučňáky zjistili vědci u lachtanů pouze na ostrově Marion, nikde jinde. Stejně tak jde zřejmě o jediný zaznamenaný případ kopulace mezi zvířaty různých tříd, tedy mezi savci a ptáky.

Problém je, že se lachtani jeden od druhého rádi učí, takže počet znásilněných tučňáků na Marionu roste. Vědci se pokoušejí zjistit původ anomálie. Předpokládají, že se mladým lachtanům hůř získává pozornost samice, zatímco tučňák pro ně představuje snadnou oběť. Potvrdit tuto teorii s jistotou ale zatím nedokážou. 

zdroj: YouTube

Zdroje:
BBC

Nejnovější články