Laserem upravený kov odpuzuje vodu jako trampolína

22. 1. 2015 – 20:30 | Technologie | Lukáš Grygar | Diskuze:

Laserem upravený kov odpuzuje vodu jako trampolína
Kapka, která by jinde s radostí přilnula, nemá šanci | zdroj: University of Rochester

Když potřebujeme, aby nějaký materiál odolal vodě, musíme ho obvykle natřít speciálním přípravkem. V případě kovů jsou to různé nátěry, které ale nevydrží všechno a hlavně se časem opotřebují.

Na univerzitě v americkém Rochesteru si ale poradili jinak a daleko efektivněji: pomocí laseru vytvořili ve zkušebním plátu kovu struktury, se kterými voda na mikroskopické úrovni nekamarádí – nemá k nim svou strukturou jak přilnout.

zdroj: YouTube

Výhody takové technologie? Kde začít! Protože nejde o žádnou extra vrstvu, nemůže se vám odřít ani opotřebovat. A lze ji nachystat i pro další účely, jako je například pohlcování světla. V kombinaci s voděodolností by tak mohly vzniknout solární panely, které pohltí více slunečního záření a zároveň se obejdou bez větší údržby.

Nevýhody? V tuhle chvíli především, jak už to u nových technologií bývá, náročnost výroby. Kovovou destičku o velikosti 3 x 3 centimetry laser porcuje zhruba hodinu a to je na průmyslovou výrobu pochopitelně příliš zdlouhavé.

Journal of Applied Physics zdroj: Journal of Applied Physics

Díky financování, ke kterému se vedle amerického letectva přidala i nadace Billa a Melindy Gatesových, lze ale počítat s tím, že nápad rochesterských výzkumníků dostane adekvátní prostor k růstu.

Zdroje:

Nejnovější články