Mravenci zemědělci si pěstují své vlastní houby

29. 12. 2014 – 12:00 | Příroda | Lukáš Grygar | Diskuze:

Mravenci zemědělci si pěstují své vlastní houby
Houbaření je vášní, kterou s námi jihoameričtí mravenci nadšeně sdílejí | zdroj: Jim Howard

Víc hlav víc ví a v případě mravenčí kolonie těch hlaviček bývají miliony, takže by nás vlastně nemělo překvapit, že některé jihoamerické druhy napadlo rozjet svá vlastní mravenčí JZD.

Zatímco my lidé jsme si zemědělství osvojili až relativně nedávno, mravenci nás v téhle činnosti předběhli o zhruba 50 milionů let. Konkrétně druh, kterému se v angličtině říká „leafcutter“, tedy něco jako „listorubci“.

Tihle šikulové totiž celý den čile porcují listy rostlin a těmi pak vyživují spřátelené houby. Jde o vzájemně prospěšný proces, ve kterém houby vyrábějí enzymy, se kterými poté mravenci rozkládají donesené listí.

Foto: Alejandro Soffia zdroj: Flickr

Vědci ale nově zjistili, že zatímco prvních zhruba 30 milionů let mravenci pouze udržovali skromné houbové „farmy“ a nepouštěli se do žádných rozsáhlejších projektů, evoluce je nasměrovala k přenesení některých kompetencí na samotné houby, aby se mravenci mohli soustředit na donášku listí.

A stejně tak se i houby postupně přizpůsobily, respektive byly mravenci vlastně kultivovány do podoby, která dnes připomíná jeden velký a zcela provázaný systém. To má samozřejmě i svá úskalí: dotyčné druhy mravenců už se bez hub neobejdou a naopak.

Společně ale vykazují velkou odolnost vůči nemocem a z oblastí, kde rozjedou své farmaření naplno, je obtížné je hubit bez výraznějších ekologických následků. Zatímco u nás lidí, oplývajících individualitou, kolektivizace logicky selhala, v mravenčí jednotě se plány opravdu plní na 130 %.

Zdroje:

Nejnovější články