Muži nemají ke 'žvatlání' předpoklady, děti učí dospělé mluvě

20. 5. 2015 – 15:39 | Člověk | roj | Diskuze:

Muži nemají ke 'žvatlání' předpoklady, děti učí dospělé mluvě
Tatínkové i s malými dětmi mluví většinou jako s dospělými (ilustrační snímek) | zdroj: ThinkStock

Zatímco matky dokážou svou mluvu přizpůsobit dítěti, které vychovávají, otcové se to nedokážou pořádně naučit ani ve chvíli, kdy jsou s dětmi celý den na rodičovské dovolené. Ukázal to výzkum vědců z Washingtonské státní univerzity, napsal časopis Time.

Profesor Mark Vandam vybavil rodiče a jejich batolata záznamovými zařízeními, která celý den nahrávala vzájemnou komunikaci. Výsledky pak prezentoval na výročním sjezdu Americké akustické společnosti.

Výzkum ukázal, že ženy se při výchově předškolního dítěte dokážou do své mateřské role ponořit naplno a uzpůsobí tomu i své vyjadřování. Zatímco mužům, i když s dětmi trávili víc času, to šlo mnohem hůř. S dětmi totiž mluvili bez ohledu na věk stejně, jako by mluvili s dospělými.

Podle teorie z roku 1970 to může být tím, že ženy umí lépe využívat intonaci a mluví s dětmi infantilnějším způsobem. S dětmi tak mluví na intimnější úrovni. Naopak otcové mají fungovat jako spojnice mezi vnitřním rodinným a vnějším světem tím, že dítěti rozšiřují slovní zásobu a učí ho "dospěláckou" intonaci. "Rodiče tak společně dávají dětem různé druhy zkušeností, které dohromady utváří kompletní obraz jazyka, který děti v životě potřebují," říká Vandam.

Ve své studii se vědec zaměřil na úplné rodiny, v nichž oba rodiče trávili s dítětem celý den, případně matka pracovala mimo domov. Věří, že v další fázi bude moci studii rozšířit i na neúplné rodiny či na páry stejného pohlaví.

Zdroje:

Nejnovější články