Nadšenec sestříhal starty všech raketoplánů

13. 8. 2014 – 10:00 | Vesmír | Lukáš Grygar | Diskuze:

Nadšenec sestříhal starty všech raketoplánů
Raketoplány tu s námi byly přesně třicet let | zdroj: YouTube

Éra raketoplánů už je sice za námi, ale zatímco NASA připravuje jejich novou generaci, není od věci si čas od času připomenout úspěšnou historii celého programu. Obvzlášť ve chvíli, kdy se objeví video, které je k podobnému účelu jako dělané.

Vesmírné raketoplány otevřely lidstvu dveře na oběžnou dráhu dokořán. Na rozdíl od tradičních raket byly totiž koncipovány tak, aby je šlo používat opakovaně. A přesně to se také povedlo: pět různých raketoplánů absolvovalo celkem 135 startů, během kterých došlo k jediné tragédii – explozi raketoplánu Challenger v roce 1986 (druhou katastrofální nehodou byl před 11 lety návrat Columbie, která shořela během sestupu atmosférou).

Všechny tyto starty, od premiéry 12. dubna 1981 po derniéru 8. července 2011, teď poslepoval dohromady amatérský střihač z YouTube kanálu Lunar Module 5. Na chronologicky řazených startech (označených kódem STS a příslušným pořadovým číslem) lze pozorovat jak pozvolnou modernizaci jednotlivých raketoplánů, tak vývoj televizní techniky.

zdroj: YouTube

U bezmála dvouhodinového sestřihu vydrží v celé jeho délce jen opravdový nadšenec, ale na každý pád doporučujeme video alespoň letmo proklikat a vzdát hold programu, který byl sice dlouhá léta terčem často oprávněné kritiky (především co se bezpečnosti týče), ale zároveň odsloužil neuvěřitelné množství „špinavé“ práce vysoko nad našimi hlavami.

Zdroje:

Nejnovější články