Nejstatečnější leguán na světě: Dokázal uniknout armádě hadů

8. 11. 2016 – 19:26 | Příroda | art | Diskuze:

Nejstatečnější leguán na světě: Dokázal uniknout armádě hadů
Mládě leguána v hadím sevření | zdroj: repro BBC

Pokud si někdo vybral svůj díl štěstí na celý život, pak to byl tenhle neskutečně statečný leguán. Zaútočila na něj celá horda hadů a přestože situace byla vyloženě zoufalá, ještěr takříkajíc zachoval studenou hlavu. I když to jednu chvíli dokonce vypadalo, že je po něm, leguán chladnokrevně unikl. 

Dramatickou scénu zachytili filmaři na Galapágách během natáčení nové řady oblíbené série Planet Earth sira Davida Attenborougha. Její první díl se vysílal v neděli a stal se z něj okamžitě hit především díky nejšílenějšímu úniku v dějinách filmu.

Mládě leguána se sotva vylíhlo a svět mu rovnou ukázal svou drsnou tvář. Za malým ještěrem se vydala nejprve jedna štíhlovka, pak další, a po chvíli už měl v patách celou hadí armádu.  

Horda štíhlovek se ho dokonce zmocnila, leguání mládě se ale ze smrtonosného chumlu dokázalo vymanit a pár dramatickými skoky přes kameny si nakonec proklestilo cestu ke svobodě.

Situace přitom byla zajímavá i z "hadí perspektivy". Bylo to totiž poprvé, kdy se podařilo nafilmovat hromadný lov hadů. Nepostupují sice společně, každý loví sám za sebe, přesto jsou to z dokumentárního pohledu velmi zajímavé záběry. 

Zápas malého leguána o holý život pochopitelně okamžitě dobyl internet. A memy na sebe nenechaly dlouho čekat. 

Zdroje:
BBC, Vlastní

Nejnovější články