Odkud ve skutečnosti pocházely záhadné signály, pletoucí hlavy astronomům

13. 4. 2015 – 15:30 | Vesmír | Lukáš Grygar | Diskuze:

Odkud ve skutečnosti pocházely záhadné signály, pletoucí hlavy astronomům
Radioteleskopy v australském Narrabri | zdroj: Lauri Väin

Každou minutu nás vesmír bombarduje různými záblesky a signály, přicházejícími často z jeho nejhlubších a nejvzdálenějších koutů. Řadu z nich už umíme díky radioteleskopům a dalším zařízením zachytit a odhalit jejich původ.

U spousty dalších nám ale zatím nezbývá než spekulovat a teoretizovat. Jedním z nejznámějších případů byl signál přezdívaný jednoduše „Wow!“, zachycený 15. srpna 1977 radioteleskopem The Big Ear v Ohiu.

Své jméno dostal podle poznámky, připsané nadšeným astronomem Jerry Ehmanem k výjezdu z počítače, který poukazoval na výjimečnost signálu. Na první pohled se totiž zdálo, že musí jít o umělé vysílání a tedy důkaz mimozemské inteligence.

Wikipedia zdroj: wikipedia

Opakované pokusy signál zachytit daleko silnějšími radioteleskopy ale selhaly a dnes se sám Ehman přiklání k závěru, že zdroj signálu Wow! se nacházel na Zemi a byl k ní odražen kosmickým smetím na oběžné dráze.

A právě pozemského vysvětlení se v minulých dnech dočkala celá skupina záhadných signálů, kterým astronomové pracovně říkali perytony. Je pravdou, že i když se perytony tvářily jako krátké „šlehy“ z hlubin kosmu, jejich parametry prozrazovaly původ, který nemohl být daleko od Země.

Na rozdíl od rádiových záblesků, označovaných anglickou zkratkou FRB, přicházejích k nám skutečně z nejvzdálenějších koutů vesmíru, se totiž perytony objevovaly hned z několika směrů zároveň.

Astronomům z observatoře nedaleko australského městečka Parkes došla trpělivost a rozhodli se záhadě přijít na kloub. Tým v čele s Emily Petroffovou využil zařízení, měřícího rádiové interference, které jim pomohlo najít nečekaného viníka: mikrovlnnou troubu!

Sascha Grant Na ceduli u Parkesovy observatoře možná přibyde varování o předčasném otevírání mikrovlnek | zdroj: Sascha Grant

Ukázalo se, že výskyt perytonů se přesně kryje s momenty, kdy byly dvířka mikrovlnné trouby v kuchyňce observatoře předčasně otevřeny a do prostoru tak mohly uniknout rádiové vlny z magnetronu: elektronky, starající se o přísun mikrovln.

Jinými slovy, za jedním z vesmírných tajemství posledních let nestáli ani mimozemšťané, ani dramatické jevy u vzdálených pulsarů nebo černých superděr, ale – netrpěliví strávníci!

Zdroje:
National Geographic

Nejnovější články