Opuštěné nákupní středisko zabydlely ryby

9. 7. 2014 – 16:00 | Příroda | Lukáš Grygar | Diskuze:

Opuštěné nákupní středisko zabydlely ryby
Prosím vás, kudy do oddělení ryb? | zdroj: Jesse Rockwell

Jedním z vděčných témat postapokalyptických filmů a knih je proměna, kterou podstoupí člověku důvěrně známá prostředí. Ruiny obydlených oblastí, do kterých se navrací příroda, ale známe nejenom z fikce.

Asi nejznámějším takovým místem je černobylská zóna, obklopující do vzdálenosti třiceti kilometrů místo nechvalně proslulé jaderné havárie. Zatímco člověk se v ní pohybuje jen s velkou obezřetností a geigerovým počítačem po ruce, rostliny a zvířata si v zóně žijí po svém – samozřejmě s následky, které jim místa zvýšené radiace přinášejí.

Na světě ale existují stovky míst, odkud člověka nevyhnala katastrofa, ale klidně jen ekonomická realita. A tam už se přírodě daří se vším všudy. Pozoruhodným příkladem je bývalé obchodní centrum New World v thajském Bangkoku. V místech, kde ještě v devadesátých letech proudily davy nakupujících, je dnes obří přírodní akvárium.

Ryby v obchodním domě zdroj: Jesse Rockwell

O úvodní „zabydlení“ se ale tentokrát nepostarala sama příroda, nýbrž neznámý dobrodinec, který do zatopených prostor nasadil exotické sumce a ozdobné kapry koi. Do té doby nešťastný osud celé budovy – dva roky po svém uzavření přičiněním žháře vyhořela a neobešlo se to bez několika obětí na životech – nabral mírumilovnější kurz a dnes v bývalém obchodním domě spokojeně žije početná rybí kolonie.

Ryby v obchodním domě zdroj: Jesse Rockwell

Pokud byste měli cestu do Thajska a chtěli podivuhodné místo navštívit, připravte si kromě mapy i dostatečnou dávku drzosti. Místní totiž přesnou polohu vstupu tají: soběstačná nádrž pro ně představuje jak udržitelný zdroj čerstvých ryb, tak ideální lapač komárů a dalšího obtížného hmyzu, kterým se místní ryby s chutí živí.

Uzavřený vstup do bývalého obchodního domu zdroj: Jesse Rockwell

Své případné pátrání začněte na Khaosan Road a dál už se s trochou štěstí doptáte. Vstup je ale, vzhledem k narušené struktuře celé stavby, na vlastní nebezpečí!

Zdroje:

Nejnovější články