Podívejte se na růst buněk v rytmu techna

22. 7. 2014 – 17:00 | Příroda | Lukáš Grygar | Diskuze:

Podívejte se na růst buněk v rytmu techna
Počítačová simulace růstu buněčných struktur | zdroj: Vimeo

Příroda a umění k sobě mají velice blízko nejenom tehdy, když trávíte léto na hudebním festivale uprostřed lesů. Tentokrát si k sobě ale našly cestu dva zdánlivě nesourodé obory: morfogeneze a techno!

Matematik a digitální výtvarník Andy Lomas se zaměřuje na počítačem generované struktury, které mají předobraz v matematice i živé přírodě. Videoklip s názvem Seething (tedy něco jako hemžení nebo pěnění) spojuje Lomasovu tvorbu s hudbou elektronického producenta Maxe Coopera a výsledek je velice podmanivý.

Na co přesně se díváte? Na počítačovou simulaci morfogeneze, tedy procesu, během kterého buňky v rámci dělení a růstu utvářejí roztodivné buněčné struktury. Simulace je přitom řízena přísně matematickými modely a jejím stropem je zhruba 55 miliónů individuálních buněk – vyšší počty už Lomasův hardware (osazený jednou z nejvýkonnějších grafických karet současnosti s pamětí 6 GB RAM) nezvládal.


Kromě hypnotického zážitku nabízí video také důkaz o schopnosti přírody vytvořit z jednoduchého základu (obyčejné kulaté buňky) neuvěřitelně složité konstrukce. Kdoví, k čemu všemu by Lomas dospěl, kdyby měl na simulaci miliardy let, jako život tady na Zemi...

Zdroje:

Nejnovější články