Poslechněte si, jak zní hudba určená kočkám

6. 3. 2015 – 19:30 | Člověk | Lukáš Grygar | Diskuze:

Poslechněte si, jak zní hudba určená kočkám
Skvělé album, dávám pět myšiček z pěti! | zdroj: David Precious

Máte doma chlupatého (nebo v případě plemene sphynx holého) mňoukajícího mazlíčka? Kupujete mu hračky, pamlsky a obecně mu vycházíte ve všem vstříc? Bydlíte, jak se říká, „u své kočky“?

Pokud jste na výše uvedené otázky odpověděli ano, bude hudební produkce jedné newyorské firmy přesně pro vás. Ve svém katalogu nabízí skladby, složené přímo pro potěchu koček. A holedbá se, že nejde jen o nějaký marketingový trik.

Filozofie tvůrců kočičí hudby vychází z jednoduché premisy: existují zvuky, na které živé bytosti instinktivně reagují. Když kolem vás například někdo zakřičí, zrychlí se vám tep. Různé živočišné druhy ale reagují na různé zvuky – a tak je logické, že veškerá lidská hudba se řídí striktně lidským slyšením světa.

Dan Correia zdroj: Dan Correia

Pokud bychom se ale oprostili od toho, jak slyšíme (a posloucháme) my, jaká hudba by moha vzniknout? V případě té kočičí dospěli autoři k několika variantám, jejichž ukázky si můžete poslechnout po kliknutí na následující odkazy:

Kotěcí hudba je hravá a jsou v ní zapojeny zvuky, které upoutávají kočičí pozornost a vyvolávají u zvířete zvědavost.

Kočičí balady mají naopak uklidňovat za pomoci rytmických zvuků, připomínajících sání mateřského mléka.

A konečně předoucí skladby stojí na zvuku, který u koček symbolizuje především spokojenost.

Jestli se ale rozhodnete svým miláčkům výše uvedenou hudbu pořídit, doporučujeme se připravit na zklamání. Jestli je nějaká vědecká konstanta zcela nevyvratitelná, je to kočičí schopnost ignorace jakéhokoli snažení, vyvíjeného v jejím okolí.

Pro uklidnění vašich nervů proto doporučujeme raději Kočičí koncert se sólistkou Norou:

zdroj: YouTube

Zdroje:
salon.com

Nejnovější články