Před žábou, která mění tvar, blednou chameleoni závistí

25. 3. 2015 – 19:00 | Příroda | Lukáš Grygar | Diskuze:

Před žábou, která mění tvar, blednou chameleoni závistí
Její objevitel přezdívá žabce „punkerka“ | zdroj: Tim Krynak

Talent splynout se svým okolím je pro řadu živých tvorů základem přežití. Obdivujeme se chameleonům, měnícím barvy, ale co je to proti schopnosti měnit přímo svou kůži!

Tuhle žábu v Andách snadno přehlédnete – a nejenom proto, že by se svou velikostí doslova za nehet vešla. Horské svahy v Ekvádoru bývají hojně porostlé různými mechy a právě v nich se žabka, označovaná latinským jménem Pristimantis mutabilis, dokáže perfektně ukrýt.

Umí totiž změnit strukturu své kůže a podle potřeby ji buď zvrásní, aby působila jako porostlá mechem, nebo naopak zploští, aby nevyčnívala z rovného terénu. Celý proces je přitom velice rychlý a žabka stihne změnit tvar během tří minut.

Tim Krynak zdroj: Tim Krynak

A jak přesně funguje? To zůstává záhadou. Žábu objevili clevelandští ochránci přírody Tim a Katherine Krynakovi v rezervaci Las Gralarias: poprvé v roce 2006 a o tři roky později 2009 odchytili i jeden exemplář pro další výzkum.

Už teď ale víme, že miniaturní žabí měnavec není jediný živočich s podobným talentem. Třeba s touhle chobotnicí by si Pristimantis mutabilis mohla podat ruku:

zdroj: YouTube

Nebo lépe řečeno chapadlo...

Zdroje:

Nejnovější články