Prohlédněte si Slunce v pohybu a unikátním rozlišení 4K

26. 11. 2014 – 18:45 | Vesmír | Lukáš Grygar | Diskuze:

Prohlédněte si Slunce v pohybu a unikátním rozlišení 4K
Slunce nás nepřestává fascinovat a detailní pohled na jeho "plápolání" bere dech | zdroj: YouTube

Ve filmu Sunshine si jedna z postav potrpěla na zírání do Slunce. Na denním světle to rozhodně nezkoušejte, protože si nevratně zničíte oči, ale úžasnému videu, které připravil kanadský nadšenec, se vyhýbat nemusíte. Naopak!

James Tyrwhitt-Drake studuje na univerzitě ve Victorii a ve volném čase dává dohromady různé vědecké animace. Tou poslední nám ale vyrazil dech. Složením 17 000 (!) snímků z družice SDO (Solar Dynamics Observatory) vytvořil hypnotický osmiminutový záběr naší mateřské hvězdy.

Záběr je zrychlený a mapuje období mezi 14. a 30. říjnem, kdy bylo možné na povrchu Slunce pozorovat velkolepou sluneční skvrnu s označením 2192. Gigantická oblast o nižší než okolní teplotě, do které by se vešel celý Jupiter, byla v průběhu říjnových dní zdrojem řady erupcí – a tedy i ohromující podívané.

zdroj: YouTube

Video je navíc unikátní také svým ozvučením. Nejde totiž o ledajaký hukot, ale o převedení obrazových dat z přístrojů, mapujících dění na slunečním povrchu, do zvukové stopy. I s její pomocí lze během osmi minut zažít bázeň, stejně jako obdiv ze síly, která v našich spolehlivých kosmických kamínkách dřímá.

Zdroje:

Nejnovější články