Protézy vyrobené v 3D tiskárnách jsou už běžné. Teď začli vědci tisknout i první léky

5. 8. 2015 – 12:19 | Technologie | roj | Diskuze:

Protézy vyrobené v 3D tiskárnách jsou už běžné. Teď začli vědci tisknout i první léky
Nový lék Spritam vznikl vytištěním na 3D tiskárně. Vlastnosti má shodné s běžnými tabletami, jen se do jedné pilulky vejde víc účinné látky | zdroj: Aprecia Pharmaceuticals

Místo polykání hrsti tablet bude do budoucna stačit zapít jednu tabletu vytištěnou ve 3D tiskárně. Americký Úřad pro kontrolu a léčiv schválil prodej prvních tablet vyrobených pomocí trojrozměrného tisku. Je jimi lék na epilepsii Spritam, který by se k pacientům měl dostat už začátkem příštího roku.

Nový lék vyrobila soukromá společnost Aprecia Pharmaceuticals pomocí speciálního tisku po vrstvách. Metoda tak umožňuje do jedné tabletky schovat i vysokou dávku léku, a to až 1000 mg. Pacient tak nemusí polykat najednou několik tablet s nižším obsahem léčiva. Tableta se přitom rozpouští stejně, ne-li rychleji než jiné běžné pilulky.

Výhodou metody je, že bude možné vyrábět léky pacientům na zakázku. "Zdravotnická zařízení by mohla upravit dávkování pro jednotlivé pacienty jen pomocí jednoduché úpravy softwaru před tiskem," uvedl cituje BBC doktora farmakologie na univerzitě v Central Lancashire.

Po zisku prvního povolení k prodeji plánuje společnost začít v následujících letech pomocí 3D technologie vyrábět i další léky.

Zdroje:
BBC, The Guardian

Nejnovější články