Seznamte se s květinou, která má sluch

2. 7. 2014 – 9:00 | Příroda | Lukáš Grygar | Diskuze:

Seznamte se s květinou, která má sluch
Růžice listů huseníčka rolního | zdroj: wikipedia

Oblíbené úsloví „slyšet trávu růst“ má možná pokračování. Co když se poslouchá i samotná tráva? Přijde vám něco takového jako neslýchané? Tak dobře poslouchejte!

Dvojice vědců z univerzity v Missouri přichází se studií, ve které se zaobírá zdánlivě nenápadným huseníčkem rolním. V Evropě důvěrně známá rostlinka funguje jako tzv. modelový organismus a vědci se jí zdá se nemohou nabažit.

A aby taky ne, když jim nabízí nové a fascinující poznatky, které lze dále aplikovat na další zástupkyně rostlinné říše! Čerstvá studie zkoušela ověřit, jak se to má s předpokládanou schopností některých rostlin vnímat vibrace a tedy v podstatě „poslouchat“ dění kolem sebe. Na huseníček vytáhli vědci nahrávku housenek, chroupajících listy. A měla veliký úspěch!

Huseníček rolní zdroj: wikipedia

Exempláře, kterým zvídaví botanikové nahrávku pustili, ze sebe vyždímaly větší množství látky, odpuzující housenky. Pokus byl následně zopakován se zvuky větru nebo létajícího hmyzu, ale ty už nechaly huseníček zcela klidným.

Vědci zatím neznají přesný mechanismus, kterým rostlina vibrace vnímá, ale už teď je jasné, že má tohle její vnímání velmi vysokou citlivost. Pokud si tedy housenky brousí kusadla na huseníčkovou hostinu, nesmí u toho příliš mlaskat!

Zdroje:
The New York Times

Nejnovější články