Seznamte se s nejpodivnějším ptákem na světě

27. 8. 2015 – 19:40 | Příroda | Martin Bach | Diskuze:

Seznamte se s nejpodivnějším ptákem na světě
Rajka holohlavá | zdroj: tisková zpráva

Žije v pralesích indonéských ostrovů Batanta a Wigeo, živí se hmyzem a ovocem a poprvé ji popsal Charles Lucien Bonaparte. Cicinnurus respublica, tedy rajka republikánská, je jedním z nejpodivnějších ptáků na Zemi. Hraje doslova všemi barvami.

Český druhový název této rajky zní „holohlavá“ a nutno uznat, že je mnohem výstižnější, než politicky laděné pojmenování, které dostala od Napoleonova synovce. Hned jak se vynadíváte na její pestrobarevné peří a bizarní ocas, uvědomíte si, že její hlava je skutečně takřka peří prostá. Jediná pírka, která má rajka na hlavě, seskupila evoluce do tenkých černých proužků, které se jí táhnou po jinak holé lebce.

Kůže rajky na hlavě je přitom takřka tyrkysová a při vhodném odrazu světla svítí daleko do dálky. Proč tomu tak je? Barvu kůže totiž v tomto případě neurčuje pigment – je strukturální a výsledný odstín je tedy důsledkem fyzikálních jevů provázejících styk světelných paprsků s povrchem kůže.

To ale není zdaleka všechno. Na zádech má rajka holohlavá nádherné svítivě žluté a rudé skvrny, které jsou tentokrát tvořeny pigmentem a nejsou tedy odvislé od osvětlení. Na druhou stranu, podivně tvarovaný ocas rajky může projít změnou od čistě černé po blýskavě modrou. A výsledný umělecký dojem ještě podtrhují proměnlivě modré nohy a peří na prsou, které rajka dokáže při námluvách proměnit z černého na zářivě zelené.

Překvapí vás v takové souvislosti fakt, že vnitřek zobáku rajky holohlavé je rovněž barevný? 

Zdroje:
io9, Lab of Ornitology

Nejnovější články