Teplokrevná ryba?! Příroda nás opět překvapila

25. 5. 2015 – 12:30 | Příroda | Karolína Lajblová | Diskuze:

Teplokrevná ryba?! Příroda nás opět překvapila
Takhle se u ryby měřila svalová teplota | zdroj: Science

Doby, kdy byli savci a ptáci jedinými teplokrevnými živočichy na naší planetě, jsou již minulostí. Vědci objevili první teplokrevnou rybu, která si tělesné teplo vytváří ve svých masivních prsních svalech. Teplotu si poté udržuje díky tělesnému tuku a speciální síti cév v žábrách.

Leskyně skvrnitá (Lampris guttatus) žije v oceánech po celém světě v chladnějších hlubokovodních podmínkách. I přes své oválné a ze stran zploštělé tělo jsme leskyni znali jako zdatného dravce, ale o její biologii toho doposud příliš nevěděli. V roce 2012 začali Owyn Snodgrass a Nicholas Wegner, kalifornští biologové a odborníci na fyziologii ryb, zkoumat nezvyklé úkazy na žábrech vylovených exemplářů.

Leskyně má na rozdíl od ostatních ryb propracovanou síť krevních cév, v níž tepny vedou podél žil v neprodyšně uzavřených kanálcích. Toto spárované uspořádání cév působí jako protiproudový „výměník“ tepla. Teplá krev v cévách se poté mísí se studenou přicházející od ploutví.

Podobný anatomický trik pomáhá vodní ptákům minimalizovat tepelné ztráty, když jsou jejich nohy ponořeny do studené vody, a podobné tepelné struktury mají ve svých jazycích velryby. Výměník tepla u leskyň je navíc obalen v centimetr tlusté vrstvě tuku, která je u ryb velmi nezvyklá a jedná se patrně o druh izolace.

NOAA zdroj: NOAA

U ryb je obvyklé, že mají stejnou teplotu těla jako je teplota okolní vody, ve které se pohybují. V chladnější vodě to ovšem omezuje jejich biologické funkce. Existují výjimky jako tuňák a některé druhy žraloků, kteří mohou během lovu tělesnou teplotu dočasně zvýšit, poté se ale vrací zpět do normálu.

Vědci se proto rozhodli změřit teplotu leskyň přímo během jejich pohybu v moři. Výsledky byly překvapující. Průměrná tělesná teplota ryb byla zhruba o 5 °C vyšší než okolní voda a teplota svalů během plavání dosahovala v místech, kde voda měla pouhé čtyři stupně, dokonce 14 °C.

Takový typ teplotní adaptace poskytuje hned několik výhod, včetně rychlejšího plavání a lepší vytrvalosti, což jsou vlastnosti umožňující leskyním být energickými a úspěšnými dravci.

Zdroje:

Nejnovější články