Testoval makro, objevil nový druh pavouka

19. 8. 2014 – 17:45 | Příroda | Lukáš Grygar | Diskuze:

Testoval makro, objevil nový druh pavouka
Maratus harrisi alias pavouk paví | zdroj: Stuart Harris

To je radosti, když se vyvede nějaká fotka z dovolené nebo klidně jen výletu do přírody! Ale málokdy se vyvede natolik, aby vyvedla z míry i biology – a zajistila vašemu příjmení věčnou přírodovědeckou slávu.

Národní park Namadgi se nachází skromných 40 kilometrů od Canberry a je tak oblíbeným výletním místem pro obyvatele australského hlavního města. Jedním takovým byl i amatérský fotograf Stuart Harris, který si při jednom z výletů všiml pestrobarevného pavoučka, slunícího se na žlutém lístku.

Maratus harrisi zdroj: Stuart Harris

Sotva čtyři milimetry dlouhá potvůrka představovala ideální cíl pro vyzkoušení makrofotografie. Psal se rok 2008 a Harrisovy snímky upoutaly nejprve pozornost jeho přátel na sociálních sítích a později i odborníky, včetně předního znalce tzv. skákavkovitých, Jürgena Otta. Ten Harrise zaúkoloval najít živý exemplář a to se dva roky nato skutečně podařilo.

Maratus harrisi zdroj: Jürgen Otto

Nový druh dostal jméno po svém objeviteli – Maratus harrisi – a zařadil se do rodu pavouků, kterým se pro jejich pestré zbarvení a tanečky během námluv přezdívá paví.

Jak se totiž můžete přesvědčit na neodolatelném videu, sestříhaném do rytmu známého hitu od skupiny Village People, těmhle krasvacům opravdu neschází styl.

zdroj: YouTube

A žádné obavy, video si můžete přehrát, i když vás pavouci obvykle děsí: tihle paví svými roztomilými tanečky odzbrojí i nejkovanějšího arachnofobika!

Zdroje:

Nejnovější články