V Antarktidě byl objeven 100 let starý deník polárního fotografa

27. 10. 2014 – 18:00 | Člověk | Lukáš Grygar | Diskuze:

V Antarktidě byl objeven 100 let starý deník polárního fotografa
Zrestaurovaný deník dostal novou vazbu | zdroj: NZAHT

Tání, probíhající na severním pólu, není nic, z čeho bychom se mohli nějakým způsobem radovat. V tomhle případě se ale výjimečně pozitivní zpráva váže k opačnému konci zeměkoule, kde led i sníh ustupují přirozeně v rámci antarktického léta, nabízejícího rok co rok možnost nahlédnout do časů raných polárních dobrodruhů.

Že tuhá zima může ukrývat leckteré poklady ze vzdálené minulosti, o tom ví své jak polárníci, tak například paleontologové. Když ale odtál sníh na jednom z míst, kde tábořila slavná (a zároveň tragická) polární expedice Roberta Falcona Scotta, světlo antarktického světa opět spatřil artefakt z minulosti relativně nedaleké.

Jedním z účastníků expedice byl v letech 1910 až 1913 i zcestovalý přírodovědec, chirurg a také fotograf George Murray Levick. Právě jeho fotografický deník objevili loni v létě členové novozélandského fondu, spravujícího odkaz dávných polárníků.

George Murray Levick zdroj: NZAHT

Následoval rok pracného restaurování: antarktické podmínky zcela zničily vazbu a jednotlivé stránky bylo potřeba pečlivě oddělit od sebe. Dobrá věc se ale podařila a deník, dnes s novou vazbou, se stal prominentní součástí sbírky, čítající už přes 11 000 nalezených předmětů a dokumentů.

Nalezený deník zdroj: NZAHT

Murray si v něm pečlivě zaznamenával údaje o jednotlivých snímcích, které během Scottovy výpravy pořídil. I díky těmto záznamům se dnes daří lépe identifikovat zachované fotografie od tehdejšího mistra svého oboru – a často jejich pořízení doplnit i konkrétním příběhem ze života neobyčejného dobrodruha.

Zdroje:

Nejnovější články