V Norsku z nebe pršely tisíce žížal. Zřejmě za to mohla bouřka

20. 4. 2015 – 19:40 | Příroda | roj | Diskuze:

V Norsku z nebe pršely tisíce žížal. Zřejmě za to mohla bouřka
Ilustrační snímek | zdroj: ThinkStock

Na rozsáhlém území na jihu Norska z nebe zřejmě padaly žížaly. Místní jich na až metr hlubokém sněhu objevili tisíce. Vědci jsou pole BBC přesvědčeni, že za podivný výjev může vítr v kombinaci s následnou vzduchovou bublinou.

Na objev žížal upozornil norský učitel biologie Karsten Erstad, který si jich všiml, když si byl v horách zalyžovat. "Viděl jsem jich na sněhu tisíce. Vypadaly jako mrtvé, když jsem je ale vzal do ruky, zjistil jsem, že žijí," cituje server aktuality.sk Erstadova slova pro agenturu UPI. Poté se začali s nálezem žížal ozývat další lidé napříč Norskem.

Nejdříve byl Erstad přesvědčený, že se pouze vyhrabaly z půdy "na vzduch", jenže sníh je v místě až metr hluboký. Podle profesora biologie Christera Erseusa z Univerzity v Göteburgu je nejpravděpodobnější, že žížaly zvedl do vzduchu silný vítr. Další teorie hovoří o jevu připomínajícím tornádo, píše server.

I když se může jev zdát neuvěřitelný, Norsko už podobný "žížalí déšť" zažilo ve 20. letech minulého století. Ve světě jsou zaznamenané i případy i z nebe padajících žab či ryb během bouřek.

Zdroje:
aktuality.sk, BBC

Nejnovější články