Vědci konečně odhalili podobu záhadného dinosaura

23. 10. 2014 – 19:30 | Příroda | Lukáš Grygar | Diskuze:

Vědci konečně odhalili podobu záhadného dinosaura
Vypadá jako monstrum z brakového sci-fi, ale kdysi opravdu běhal po naší planetě | zdroj: Michael Skrepnick

Terry Gilliam z Monty Python měl na tohle téma jednu vtipnou animaci, ale tváří v tvář pravěké bestii, kterou se podařilo zrekonstruovat korejským paleontologům, by člověka smích rychle přešel...

Přes půl století starý nález trápil paleontology a zároveň děsil návštěvníky Amerického přírodovědného muzea v New Yorku. Objeven byl v roce 1965 v mongolské části poušti Gobi a sestával z páru obřích dinosauřích pracek.

Deinocheirus mirificus zdroj: Wikipedia

Komu patřily? Vědci jejich majitele pojmenovali Deinocheirus mirificus, ale až donedávna neměli tušení, jak ve své celistvosti vypadal. Dva a půl metru dlouhé pazoury byly zakončeny třemi dvaceticentimetrovými drápy, ze kterých ale nebylo možné odvodit žádné konkrétnější závěry.

To se změnilo s nově objevenými zkamenělinami, které paleontologům konečně umožnily zkompletovat celou kostru a z ní poté vytvořit i přibližný model vyhynulého zvířete. A výsledek předčil veškerá očekávání!

Yuong-Nam Lee zdroj: Yuong-Nam Lee

Celý dinosaurus měřil od hlavy k ocasu 11 metrů a jeho váha se odhaduje na šest tun. Stavba těla řadi impozantního tvora do tzv. infrařádu Ornithomimosauria, tedy mezi dinosaury, vzdáleně připomínající dnešní pštrosy.

S těmi pojí Deinocheiruse také gastrolity – kameny, které tito a další ptáci polykají za účelem rozmělnění potravy v žaludku. Jejich dávnému předkovi pomáhaly kameny trávit jak rostlinnou, tak živočišnou potravu. Podle fosilních nálezů se nejspíš živil čímkoli, co mu přišlo pod ty jeho impozantní pracky!

Zdroje:
National Geographic

Nejnovější články