Vědci v Antarktidě nalezli ryby tam, kde je nikdo nečekal

23. 1. 2015 – 21:15 | Příroda | Lukáš Grygar | Diskuze:

Vědci v Antarktidě nalezli ryby tam, kde je nikdo nečekal
V dokumentu Encounters at the End of the World jsou k vidění i úžasné záběry z pod ledového příkrovu | zdroj: tisková zpráva

Hledání života na dalších planetách sluneční soustavy a tedy v prostředí životu nepříliš nakloněném je zrcadleno odhalováním jeho tuhých kořínků tady na Zemi. Že Antarktida není jen velká zmrzlá placka, to už dávno víme, ale přesto nám opět dokázala, že život toho vydrží daleko víc, než předpokládáme.

Stačilo jen důkladně vrtat: konkrétně do Rossova šelfového ledovce, což je obří ledovcový útvar o rozloze srovnatelné s Francií, „přetékající“ do moře. Práce na výzkumu, který se zabývá pohybem a životností jednoho z hlavních ledovců, které se na ten Rossův napojují, začaly už zkraje letošního roku a brzo přinesly nečekané výsledky.

V hloubce 740 metrů narazil robot na desetimetrovou kapsu, kde je slaná voda uvězněna mezi ledem a pustým mořským dnem. A právě tady, ve věčné tmě a zároveň zcela čiré vodě, chudé na mikrobiální havěť, výzkumníky zaskočila – ryba!

Whillans Ice Stream Subglacial Access Researc zdroj: WISSARD

Průhledné tělo a vypoulené oční bulvy zahlédla kamera dálkově ovládaného robota Deep-SCINI a o necelý kilometr výš vypuklo nefalšované nadšení. Vědci postupně zaznamenali přes dvacet ryb, které se připluly na nevídanou návštěvu podívat a není divu – tam dole musí být pěkná nuda!

Okamžitě se nabídla otázka, čím se ryby v tak nehostinném prostředí živí? Teoreticky by k nim spodní proudy mohly donést plankton z moře, ale takové krmivo by bylo všechno jenom ne fast food: planktonu by podobná trasa trvala až sedm let a za tu dobu by si na něm jistě pochutnala řada živočichů, nacházejících se mezi pobřežím a bodem, kde bylo vrtáno.

Pravděpodobnější se zdá být nějaká forma výživy, získané nikoli ze slunce (jehož záření vyživuje plankton), ale ze zemského nitra. Oproti klasickému mořskému dnu, kde si v bahně lebedí různí červi a další nehybné potvory, to ale pod Antarktidou zatím vypadá, že co tu žije se také hýbe.

Zdroje:

Nejnovější články