Vydejte se do nitra Země s parádní interaktivní stránkou od BBC

31. 3. 2015 – 14:00 | Příroda | Lukáš Grygar | Diskuze:

Vydejte se do nitra Země s parádní interaktivní stránkou od BBC
V hlubinách naší planety panuje tlak a teploty, zamezující lidský průzkum | zdroj: tisková zpráva

Zajímá vás, co všechno máte pod nohama? Víte, jak hluboké si hloubí hnízda někteří krokodýli? Kam až sahají kořeny stromů? Do jaké hloubky se zvládne potopit tučňák a do jaké tuleň?

Některé věci je obtížné si představit bez toho, aby nám je někdo převedl názornou formou. Pro hlubiny naší planety to platí dvojnásob – ať už je řeč o geologických vrstvách nebo o hlubinách moří, podívat se na ně z odstupu a uvědomit si jejich mamutí rozměry není dost dobře možné.

Alespoň tedy do chvíle, než si otevřete stránku, kterou připravila britská veřejnoprávní televize BBC. Zcela jednoduchým scrollováním obrazovky se postupně noříte do větších a větších hloubek, ze kterých vystupují pozoruhodné údaje a řada podzemních či podmořských rekordů.

BBC zdroj: BBC

Svůj hloubkový zářez máme u BBC i my: někdejší zbýšovský důl Jindřich II byl se svými 1550 metry nejhlubším černouhelným dolem ve střední Evropě. To nejnapínavější se ale děje v hloubkách, kam by člověk ani horníka nevyhnal!

Prázdno, nastávající od deseti kilometrů, vypovídá především o tom, kolik toho ještě o hlubinách naší planety nevíme. Jak se ostatně dočtete u značky 11 kilometrů, na dně Mariánského příkopu bylo méně lidí, než se jich prošlo po Měsíci...

Zdroje:
BBC

Nejnovější články