Vzhůru na Měsíc s brýlemi pro virtuální realitu

22. 10. 2014 – 21:45 | Vesmír | Lukáš Grygar | Diskuze:

Vzhůru na Měsíc s brýlemi pro virtuální realitu
Brýle Oculus Rift dokážou přenést do umělých světů, ale co takhle světy skutečné? | zdroj: BagoGames

Kde jsou ty časy, kdy virtuální realita znamenala mít na hlavě těžkotonážní přilbu, ve které na vás blikaly jednoduché vektorové hříčky, ze kterých bylo člověku po pár minutách šoufl? Naštěstí dávno pryč a dnes otřásá nejenom herním světem revoluce zvaná Oculus Rift.

Virtuální brýle, u jejichž zrodu stál talentovaný mladík Palmer Lucky, zatím nemají svou finální, komerční verzi, ale už verze pracovní nadchla většinu uživatelů, kteří ji vyzkoušeli. Není tedy divu, že různé aplikace a hry, vyvíjené přímo pro Oculus Rift, rostou jako houby po dešti.

Jedna věc je ale něco simulovat, například povrch cizí planety, a druhá ten povrch opravdu vidět. Právě to druhé vám chtějí skrze virtuální brýle zajistit jedni ze 17 účastníků soutěže Google Lunar XPRIZE, společnost Astrobotic.

Andy zdroj: Popular Science

Vypsanou odměnu 30 milionů dolarů získá první soukromý tým, který dokáže posadit pojízdnou sondu na povrch Měsíce, ujet s ní minimálně půl kilometru a poslat zpět na zemi video. Astrobotic by ale rádi něco navíc: jejich robotické vozítko Andy má zvládnout přímý přenos ze svých kamerových „očí“ přímo do brýlí Oculus Rift.

Pohyblivá kamera bude kopírovat pohyby hlavy s nasazenými brýlemi a umožní tak člověku se na Měsíci svobodně rozhlížet. Dovedete si představit, že prostě jen otočíte hlavu a naskytne se vám pohled na planetu Zemi, který tak zamával s každým ze dvanácti kosmonautů, kteří se po Měsíci prošli?

povrch Měsíce zdroj: NASA

Astrobotic samozřejmě čeká ještě dlouhá a náročná cesta, která nemusí skončit úspěchem – ale ať už Lunar XPrize shrábne kdokoli, nápad s propojením kamery na povrchu mimozemského tělesa s virtuálními brýlemi zaslouží dotáhnout do konce. Jen už teď vidíme tu šílenou frontu na kochání se měsíčními panoramaty!

Zdroje:

Nejnovější články