Wi-fi, která vidí skrze zdi

17. 6. 2014 – 13:00 | Technologie | Lukáš Grygar | Diskuze:

Wi-fi, která vidí skrze zdi
Radarové vidění ve hře Deus Ex: Human Revolution | zdroj: GAMES.cz

Tohle by Přemek Podlaha nevymyslel, ani kdyby po nocích četl Neuromancera. Chytré hlavičky z MIT přišly se zlepšovákem, který s pomocí wi-fi umožňuje sledování osob v sousední místnosti.

Už jsme si zvykli, že z Massachusettského technologického institutu chodí jeden vynález za druhým, ale tentokrát se děvčata a chlapci z tamní laboratoře umělé inteligence a počítačových věd překonali: jejich upravená wi-fi anténa už zvládne zaznamenat nejenom pohyb, ale dokonce i dech a srdeční tep jednotlivých osob. Přes zeď!

Technologie, kterou v MIT překřtili na WiZ, pomocí rádiových vln rozlišuje i sotva znatelný pohyb hrudního koše, vzdouvajícího se s každým nádechem. Soustava antén a především chytře navržené matematické algoritmy pak dokážou rozlišit až čtyři různé osoby.

wiz_antenna zdroj: MIT

Uplatnění jsou nasnadě a mají svá pro i proti. Níže uvedené video v praxi ukazuje, jak by zapojení podobné technologie vylepšilo elektronické chůvičky – rodiče by měli nově přehled o dýchání a tepové frekvenci dítěte, kterou WiZ měří s téměř maximální přesností.

zdroj: YouTube

Stejně tak si ale můžeme snadno představit, jak si s pomocí podomácku zbastlené antény zloděj ověří, jestli je někdo doma, a případně jestli už tvrdě spíme. Pokud ale patříte mezi ty, kdo s láskou vzpomínají na Robocopa, pacifikujícího šíleného starostu skrz zeď kanceláře, nebo vás baví radarové vidění v počítačových hrách typu Deus Ex, můžete slavit, že se váš sen opět přiblížil skutečnosti.

Zdroje:

Nejnovější články