Zač je toho superměsíc

14. 7. 2014 – 16:00 | Vesmír | Lukáš Grygar | Diskuze:

Zač je toho superměsíc
Úplněk nad palácem v indickém Džódpuru | zdroj: wikipedia

Už jste to slyšeli? O víkendu byl vidět SUPERMĚSÍC! Že jste ho propásli? Nevěšte hlavu, neplačte, neodjíždějte meditovat do brdských lesů. Superměsíc je ve skutečnosti zcela obyčejná záležitost, ze kterou dělá zbytečnou senzaci jenom její sugestivní název.

Pokud jste se někdy v noci podívali na oblohu, nejspíš jste na ni zahlédli velkou žlutošedou kouli, které říkáme Měsíc. Jde totiž o opravdový měsíc naší planety, věrný kus skály, který kolem nás vytrvale krouží, protože ho Země drží svou gravitací – a on na oplátku svou vlastní přitažlivostí míchá vodou v oceánech a zařizuje tak příliv odliv.

Jeho dráha kolem naší planety je zakřivená a vzdálenost Měsíce tak v jejím rámci kolísá mezi 360 000 a 405 000 kilometry. Z kosmického hlediska je v podstatě „za rohem“. Pak už jenom stačí, aby se sešly dvě události: Měsíc byl zrovna v úplňku a zároveň v nejbližším bodě svého oběhu. V tu chvíli je na obloze skutečně největší, ale že by ten rozdíl byl nějak markantní a zasluhoval přídomek SUPER? Posuďte sami:

Superměsíc vs normální měsíc zdroj: NASA

Měsíc je samozřejmě fajn kosmický parťák (však se zeptejte jednoho z kosmonautů, kteří se po něm procházeli), a vidět ho i o pár astronomických chlupů blíž se hodí, ale až bude příště někdo ve vašem okolí burcovat, že se BLÍŽÍ SUPERMĚSÍC!!!!!!!!!, můžete zůstat zcela neteční. A pokud byste si přecejen chtěli nějaký superměsíc vyloženě užít, vyberte si hned ten následující – 10. srpna proběhne ten letos vůbec nejbližší.

Zdroje:
Vlastní

Nejnovější články