Znečištění ovzduší nahrává autismu, říká studie z Harvardu

18. 12. 2014 – 18:45 | Člověk | Lukáš Grygar | Diskuze:

Znečištění ovzduší nahrává autismu, říká studie z Harvardu
Matky před ostravskou Novou radnicí | zdroj: Profimedia

Nikoho nepřekvapí konstatování, že smog neprospívá našemu zdraví. Nejsme jen to, co jíme, ale také to, co dýcháme – a v případě vzduchu, znečištěného průmyslem i motorizovanou dopravou, nám z toho pramení celá řada komplikací.

Zatímco ale například obyvatelé Mostecké pánve zakusili kvůli znečištění, bobtnajícímu za minulého režimu do nehorázných čísel, řadu respiračních onemocnění, problémy se smogem zdaleka nekončí u dýchacích cest.

Závěr výzkumu, realizovaného na Harvard School of Public Health, nachází spojitost mezi životem ve znečištěné oblasti a autismem. Odborníci zkoumali 1767 dětí, z nichž 245 trpělo nějakou formou tohoto vývojového postižení.

Profimedia zdroj: Profimedia

U autistických dětí ve velké míře figurovaly matky, které těhotenství strávily v místech se zvýšeným znečištěním ovzduší. Obvyklým „podezřelým“ byly především jemné částečky minerálního prachu a uhlíku, vstupující do krevního řečiště a páchající neplechu v různých částech těla.

Na prokázání přímé spojitosti je ale potřeba více dat. A svou roli hraje také skutečnost, že autismus je z velké části dědičná porucha, zakódovaná v genech přenesených z rodiče na dítě. Jak ale naznačuje výše uvedená studie, navíc už pátá s podobným závěrem, smog může představovat klíčový faktor k rozvinutí něčí autistické predispozice.

Zdroje:
bbc.co.uk

Nejnovější články