Ztracená marsovská sonda nalezena!

16. 1. 2015 – 20:00 | Vesmír | Lukáš Grygar | Diskuze:

Ztracená marsovská sonda nalezena!
Takhle měla sonda vypadat po úspěšném rozložení solárních panelů | zdroj: Beagle 2

Měl to být velký úspěch nejenom pro britskou vědu: sonda Beagle 2 nesla na palubě instrumentální skladbu od králů britpopu Blur i kalibrační desku, navrženou výtvarníkem Damienem Hirstem. Po vstupu do marsovské atmosféry už se ale neohlásila a její osud zůstával až donedávna záhadou.

Že přistát na cizím tělese není žádná legrace, o tom už jsme se přesvědčili během řady problematických misí, v čele s nedávným dramatickým přistáním na kometě.

Speciálně na Marsu si opakovaně vylámala zuby jak sovětská, tak americká technika. Britové se do klubu neúspěšných zařadili na Vánoce roku 2003. Jejich Beagle 2, pojmenovaná po slavné lodi Charlese Darwina, měla na Marsu hledat stopy života, ale z povrchu rudé planety se nikdy nepřihlásila.

Mise byla prohlášena za ztracenou začátkem následujícího roku, ale dalších deset let trvalo, než svitla naděje na objasnění celého selhání. To sice předvídaly varovné hlasy ještě před pozemským startem, ale jak ukázaly nové snímky z družice Mars Reconnaissance Orbiter, Beagle 2 přistání zvádla a ke kritické chybě došlo až po něm.

NASA zdroj: NASA

Sondě se totiž nerozvinuly solární panely, bez kterých neměla jak získat energii k navázání kontaktu s řídícím střediskem. A přehrání muziky, kterou pro ni složila slavná kapela:

zdroj: YouTube

Nalezení mrtvé sondy není jen symbolickým umenšením tehdejšího neúspěchu – nové informace pomůžou přehodnotit a zpřesnit původní závěry, ze kterých se mohou poučit další mise k planetě, kam se pomalu chystá i první lidská posádka.

Zdroje:
Vlastní

Nejnovější články