Sluneční sonda vytvořila rychlostní rekord mezi objekty sestrojenými člověkem

6. 5. 2021 – 12:01 | Technologie | Pavel Jégl | Diskuze:

Sluneční sonda vytvořila rychlostní rekord mezi objekty sestrojenými člověkem
Parkerova sluneční sonda, nejrychlejší výtvor člověka. | zdroj: Profimedia

Nejrychleji se pohybujícím výtvorem člověka je Parkerova sluneční sonda. Prokázala to novým rychlostním rekordem.

Sonda americké vesmírné agentury NASA Parker Solar Probe (Parkerova sluneční sonda) dosáhla při průletu vnější atmosférou Slunce koncem dubna rychlosti 531 000 kilometrů za hodinu (vůči Slunci). Žádný předmět sestrojený člověkem se dosud nepohyboval rychleji.

Zrychlena výstřelem z praku

Sluneční sonda, žáruvzdorná plechovka se štítem z uhlíkových vláken a vodním chlazením, byla vypuštěna v srpnu 2018. Jak její název napovídá, je určena ke studiu Slunce. Astrovědci si od ní slibují nové poznatky o sluneční koróně a slunečním větru, které jim umožní lépe pochopit souvislost mezi počasím na Zemi a aktivitou Slunce.

K naší hvězdě se 29. dubna při svém osmém obletu přiblížila sonda nejvíc ze všech vesmírných lodí – na pouhých 10,5 milionu kilometrů.

profimedia-0603832488 solar probe scheme Oběžné dráhy sond mezi Zemí a Sluncem. Parkerova sluneční sonda, projekt NASA a Univerzity Johnse Hopkinse, je naší hvězdě zřetelně nejblíž. | zdroj: Profimedia

Ke svému zrychlení využila sonda, veliká jako osobní auto, už počtvrté planetu Venuši. Při průletu jejím gravitačním polem se projevil účinek gravitačního praku. Manévr zvýšil rychlost sondy vůči Slunci, byť (podle zákona o zachování energie) zachoval její rychlost vůči Venuši. Byl to úskok, který se dá přirovnat ke křižování plachetnice proti větru.

Rychlost, kterou sonda letí, je pro pozemšťana téměř nepředstavitelná. Za minutu urazí 8 850 kilometrů a za sekundu 147 kilometrů. Touto rychlostí by obletěla Zemi 13krát za jedinou hodinu.

Pro srovnání ještě několik zajímavých rychlostních dat z vesmíru: Vůči Slunci je Parkerova sluneční sonda téměř pětkrát rychlejší než místo, na kterém vznikla – Země.

Naše planeta obíhá Slunce rychlostí 108 000 kilometrů za hodinu (30 kilometrů za sekundu). Sluneční soustava rotuje kolem středu naší galaxie (Mléčné dráhy) rychlostí 781 200 kilometrů za hodinu (217 kilometrů za sekundu. A absolutně se Země vůči vesmíru pohybuje rychlostí 1 332 000 kilometrů za hodinu (370 kilometrů za sekundu).

Sonda, která ‚olízne‘ Slunce

Sonda, pojmenována po americkém astrofyzikovi Eugene Parkerovi, by svůj současný rychlostní rekord měla překonat už letos v listopadu.

Její mise je rozvržena na sedm let. Nejblíž k Slunci se má dostat v letech 2024 a 2025. Tehdy kolem naší hvězdy proletí ve vzdálenosti pouhých 8,5 jejích poloměrů. To je necelých šest milionů kilometrů. Rychlost Parkerovy sluneční sondy by v té době měla dosahovat 692 000 kilometrů.

Zdroje:

Nejnovější články