Farmy se budou zvedat k obloze. Uživí města?

27. 10. 2020 – 20:06 | Technologie | Ladislav Loukota | Diskuze:

Farmy se budou zvedat k obloze. Uživí města?
Návrh plovoucí vertikální farmy od společnosti Sky Greens, který by zvýšil zemědělskou výrobu v Singapuru o 50 procent. | zdroj: skygreens.com

Vertikální farmy jsou technologií, která může v příštích desetiletích výrazně změnit zemědělství i vzhled velkých měst. Jejich laboratoří se stává Singapur.

Městský stát Singapur v jihovýchodní Asii má už desítky let problém – je silně závislý na dovozu potravin. Téměř všechna plocha ostrova je dnes zastavěna. Zemědělská půda ustoupila městské anebo přístavní infrastruktuře, a tak více než 90 procent zemědělských plodin musí být dováženo.

Vysoký podíl importu způsobuje výkyvy cen v důsledku turbulentního vývoje ve světě. Singapurská vláda proto chce posílit potravinovou bezpečnost země a podporuje projekty vertikálního farmaření.

Vertikální sen

Ve vertikální farmě, jak už jejich název naznačuje, se plodiny pěstují na výšku uvnitř budov. V malém ji můžete mít i doma – stačí, když položíte jeden truhlík nad truhlík druhý…

Když totéž uděláte v mnoha vrstvách a mnoha tisících truhlících, můžete na jediné parcele pěstovat několikanásobně víc plodin, než tradiční horizontální cestou – osazením jednoho pole či jedné zahrady. A nemusíte k tomu mít ani zemědělskou půdu – plodiny můžete pěstovat hydroponicky – v živném roztoku.

singapore 3 Vertikální farma společnosti Sky Garden v Singapuru. | zdroj: inhabitat.com

Projekty vertikálního farmaření v posledních letech rostou jako houby po dešti. V Americe je rozjíždí například bratr Elona Muska Kimbal. V Česku pěstuje plodiny vertikálně třeba společnost Feel Greens v Břeclavi.

Pro Singapur je tato technologie jako ušitá. Singapur je plně urbanizovaný stát. Šest milionů obyvatel ostrova se tam tísní na ploše o rozloze 20krát 30 kilometrů čtverečních. Vertikální farmaření ušetří jak plochu, tak životní prostředí - odpadnou emise z přepravy.

Farmy jako mrakodrapy

Loni v projektu Sky Garden otevřel Singapur zatím největší z vertikálních farem. Hydraulický systém v ní zajišťuje rotaci různých sekcí s různými plodinami tak, aby každá rostlina dostala dostatek slunečního svitu i závlahy. Kromě toho budova recykluje organické zbytky do kompostu, který je následně využit ke hnojení.

zdroj: YouTube

Zatím je produkce farmy poměrně drahá. "Jiné státy mají kompetitivní výhodu v nízkých nákladech na zemědělskou výrobu, takže je zatím levnější importovat jejich výrobky," sdělil k tomu Ng Kim Chuan z Technické univerzity Nanyang.

Jenže budoucí vertikální farmy budou větší a ještě automatizovanější. A s úbytkem zemědělské plochy v jiných oblastech světa by se mohly stát konkurenceschopné i bez dotací.

Singapur už chystá odvážnější projekty. Příští vertikální farmy mají plavat na moři a jejich výška bude srovnatelná s mrakodrapy.

Nejnovější články